Het plaatwerk van je auto is dun en mensen zijn stom. Een vervelende combinatie voor autoliefhebbers, want een parkeerdeukje ligt altijd op de loer. Het liefst zou je uit angst voor schade nergens naartoe gaan met de auto, maar je bent autoliefhebber, dus het liefst wil je overal naartoe gaan met de auto. We hebben het zo makkelijk nog niet.

Gelukkig kun je de kans op parkeerdeuken en andere beschadigingen bij het parkeren minimaliseren als je het een beetje tactisch benadert. Waarschijnlijk pas je het meeste van onderstaande instinctief al toe. Toch: hierbij een paar tips om het risico op parkeerdeukjes te minimaliseren, zonder dat je een Citroën Cactus met Airbumps hoeft te kopen of op twee vakken moet parkeren. (Doe dat laatste sowieso niet – los van dat het asociaal is, lokt het om die reden ook weer andere potentiële schades uit.)

Ga ver weg staan

Foto: © TopGear

Inkoppertje, maar we noemen hem toch even. Lopen is gezond, dus parkeer het liefst iets verderop. De meeste mensen verafschuwen lichaamsbeweging en parkeren graag zo dicht mogelijk bij de ingang. Geef je stappenteller iets te doen en zet de auto op een rustiger deel van de parkeerplaats, iets verderop. Het probleem is wel dat er altijd één Skoda-rijder is die precies naast jou gaat staan. Altijd.

Pak het liefst een hoekplek

BMW 4-serie Gran Coupé in parkeergarage

Foto: © Chris Kursikowski

Simpele kansberekening: als je maar aan één kant deuren hebt, dan heb je 50 procent minder kans op deuken. Soms heb je in parkeergarages zelfs een plek tussen twee pilaren, waardoor je helemaal veilig staat. Let wel op dat je dan niet langs de looproute voor winkelwagentjes staat, of iets dergelijks. Verken de omgeving goed.

Kijk naar de deur van de auto naast je

Nissan GT-R op parkeerplaats

Foto: © Conor Luddy

Het portier van de bestuurder gaat altijd open als een auto vertrekt, maar niet iedereen heeft een passagier bij zich. Als je dan toch naast iemand moet parkeren, kies dan het liefst een plek naast een passagiersdeur. Een deur die niet opent, kan ook geen deuk maken. Was dat geen kreet van Confucius?

Zoek een andere liefhebber

Foto: © TopGear

Moet je echt naast iemand parkeren? Zoek dan iemand die waarschijnlijk net zo panisch doet over parkeerdeuken als jij. Een oude auto die net even te mooi in de lak staat, bijvoorbeeld. Of elke willekeurige Alfa Romeo. De eigenaar van deze auto zal ongetwijfeld ook opgelucht zijn als hij of zij jouw auto naast die van hem ziet staan.

Parkeer niet naast rammelbakken of gezinsauto’s

Volvo V70 met krassen schade en lekke band

Foto: © TopGear

Iemand die overduidelijk geen barst geeft om z’n auto, daar wil je niet naast parkeren. De bestuurder zal argeloos zijn deur openzwaaien tegen jouw parel. Pas ook op voor gezinsauto’s. En dan hebben we het niet per se over stationwagens, want daar kunnen ook vrijgezellen met een grote hobby in rijden, maar auto’s met plakkers op de ruiten of kinderzitjes. Het ruimtelijk inzicht van mini-mensjes is onderontwikkeld en uit angst voor het inperken van de schermtijd, zullen ze het niet altijd tegen hun ouders vertellen als ze schade hebben gemaakt.

Pas op voor de trekhaak

Supercar accessoires

Foto: © TopGear

Als je kunt fileparkeren, is dat veiliger voor de deuren, maar minder veilig voor de bumpers. Als je nog keuze hebt uit meerdere plekken, kies dan liever niet een plek uit achter een auto met een trekhaak. De reden hoeven we niet uit te leggen, toch?

Tel het aantal deuren

Foto: © Peugeot

Een scherpe tip uit de reacties. Als je dan toch naast iemand moet parkeren kijk dan even naar het aantal deuren. Een hatchback met drie deuren heeft vaak veel langere portieren dan een vijfdeurs. Langere deuren zullen je auto sneller raken. Je kunt ook weer beargumenteren dat de kans op kinderen groter bij een vijfdeurs is. De beste optie is om een Peugeot 1007 zoeken om naast te parkeren.

Reacties

 • Remco heeft op 21 december 2023 geschreven:

  De beste manier is een doorprotect op je auto zetten als je parkeert

  Dat heeft mij al veel parkeerdeuken bespaard

  Superhandig ding en ik heb ‘m gewoon in mijn kofferbak

  doorprotect.nl

  Reageer
 • Remco heeft op 21 december 2023 geschreven:

  De beste manier is een Doorprotect kopen

  Dat heeft mij al veel parkeerdeuken bespaard

  Kijk hiervoor op:

  Doorprotet.nl

  • Remco heeft op 21 december 2023 geschreven:

   Doorprotect.nl moet dat zijn

   Reageer
  Reageer
 • Odin heeft op 12 april 2023 geschreven:

  In Nederland altijd wel een aantal deukjes in de portieren, niet leuk! Maar …. wij wonen 12 jaar in Oostenrijk en hebben hier nog nooit, ik herhaal nooit, deukjes in de portieren mogen “ontvangen”. Dat zal wel door een op alle vlakken andere mentaliteit in dit mooie land komen, denk ik.

  Reageer
 • jan heeft op 26 januari 2023 geschreven:

  belachelijk dat een ander je auto moet vernielen ,maar er komt steeds meer van dat soort volk tegen,jaloers of ,veel mensen hebben een auto om te rijden verre afstanden ,en korte ,en kunnen maar niet zo weer een andere kopen ,maar er zijn zat aso,s en gewone mensen hebben daar schijt aan .ik heb een oude met deuken ,allemaal door een ander ,ben er nog zuinig op net als op een nieuwe ,maar zeker naar andere mensen toe ,wil ik geen deuk veroorzaken .was iedereen maar zo .en dan zijn er nog die doen het gewoon elke keer expres ,vinden ze leuk ,haat die gasten .

  Reageer
 • Claudi heeft op 26 januari 2023 geschreven:

  als gender neutrale petrolhead(ik rij een benzine snorscooter om Kaag op te fukken)heb ik ook wel eens last van openslaande deuren. de kloe is dan recht tegen de deur in sturen,want als je uitwijkt ga je op je bekkie ,met op de achtegrond een lachende oen(zonder kras op de deur)die dan roept gaat het opa/oma?je was wel flink aan het racen he.
  overigens was het vroeger veel beter,kon men nog rustig auto rijden en plek genoeg om overal te parkeren,mensen lopen nu allemaal opgefokt rond omdat ze allemaal door Rutte tot in hun kruintje in de schuld zitten

  Reageer
 • CLS500 heeft op 23 januari 2023 geschreven:

  Als in het artikel genoemd, als er plakkers op de ramen zitten parkeer ik verderop.
  Ik noem dit altijd “hello Kitty” auto’s, ver weg van blijven. (mn dochters lachen er altijd om als ik dan toch een ander plekje zoek).
  Wil mn mooie youngtimer (CLS500) wel mooi strak houden!
  De youngtimer V70 maak ik me minder druk om 😉

  Reageer
 • Dimitri heeft op 23 januari 2023 geschreven:

  Doe ik altijd. Ook die ene keer stond ik verder weg met chauffeur kant tegen plantenperk en de rijen waren gescheiden door planten perkje van 60tal cm breed met borduren.(colruyt) Ik had de pech dat een oelewapper niet goed achteruit kon rijden met z’n megane en dus maar vooruit probeerde door het plantenperk te baggeren… resultaat: mijn nummerplaat die werd afgeroepen in de winkel en een auto van aan de neus tot de koffer in de kreukels. Leuk hoor als je hem bijna een jaar had.

  Reageer
 • Peter heeft op 22 januari 2023 geschreven:

  Erik is dus de boerel*l waar je niet naast wil staan. Hij is te herkennen aan een oude Opel Astra, op afbetaling…😂

  Reageer
 • Pietertje heeft op 22 januari 2023 geschreven:

  Ik mis een heel belangrijke naar mijn idee.
  Niet parkeren naast een drie-deurs auto. Deze deuren zijn namelijk veel langer en maakt de kans dat jou auto geraakt wordt een stuk groter.

  Reageer
 • Timberleek heeft op 21 januari 2023 geschreven:

  @Erik

  Hoezo is het boven je stand leven om je spullen netjes te willen houden?

  Een hoop mensen zijn te beroerd om een beetje zorgvuldig met andermans spullen om te gaan of hun verantwoordelijkheid te nemen en schade te vergoeden. 1 deukje valt misschien mee. Maar als ik mijn vorige auto zie, die had langs beide zijkanten deuken en diepe krassen door lui die de deur tegen jouw auto drukken en tegenaan leunen terwijl ze instappen. Tel daar bij op dat 3 van de vier hoeken geschaafd waren.

  Zelfs als je niet poetst alsof je leven er vanaf hangt is het zonde.

  Reageer
 • Peter heeft op 21 januari 2023 geschreven:

  Haha Erik sneue droeftoeter. Niet iedereen rijdt in een barrel waar hij niks om geeft.

  Reageer
 • Leo heeft op 21 januari 2023 geschreven:

  Het liefst rijden ze met de auto naar binnen. En ver weg parkeren……… Dan moeten ze te ver lopen. We leven tegenwoordig on een hele luie maatschappij. Alles moet in de schoot geworpen worden. GA EENS BEWEGEGEN LUOE FLIKKERS.

  Reageer
 • Peter heeft op 21 januari 2023 geschreven:

  Laat niet te veel ruimte tussen een auto die naast je staat. Een deur die niet helemaal open kan, maakt veel mindee makkelijk een deuk.

  Reageer
 • Erik heeft op 21 januari 2023 geschreven:

  Als je je zo druk met maken om je auto moet je misschien niet boven je stand willen leven en een goedkopere auto uitkiezen of je niet zo druk maken om materiële onzin. Een auto is om in te sturen niet om je druk te maken over een deukje, maar dat zal ws alleen de echte petrolhead begrijpen.

  Niet de iedere-zaterdag-het-autootje-lekker-in-de-was-zetten genderneutrale “petrolhead” immitator, die het eigenlijk poetsen en stofzuigen heel leuk vindt maar daar niet voor wil uitkomen. En als je het vervolgens “detailen” gaat noemen lijk je misschien zelfs wel bijna stoer.

  You’re not fooling anyone… 🙂

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear