Ooit afgevraagd hoeveel automerken er zijn in Nederland? En hoeveel automerken er ter wereld zijn? Dat is een lastige vraag, want automerken opnoemen is net als naar de sterren kijken. Hoe langer je bezig bent, hoe meer je er ontdekt. Je begint zelfverzekerd bij de A van Alfa Romeo, maar komt bij de C van Citroën er al achter dat je Abarth vergeten bent. Of tel je het merk niet mee, omdat ze eigenlijk louter Fiats verkopen? Zo zou je haast vergeten dat er nog een klein automerkje bestaat als Daihatsu. Of iets exclusiefs als Apollo Automobil, voorheen Gumpert.

Laten we eerst kijken naar de criteria voor automerken in Nederland. Voor de overzichtelijkheid houden we het bij de automerken die officieel in ons land zijn gevestigd. Zo hebben we bijvoorbeeld bekende merken als Audi, Opel, Peugeot en Mercedes. En nu kun je heus wel een dikke GMC Yukon in Nederland importeren, maar het merk behoort officieel niet tot het lijstje van automerken in Nederland, omdat er geen officiële importeur is of dealerondersteuning. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het Russische Lada. Om de vraag ‘hoeveel automerken zijn er in Nederland?’ te beantwoorden, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met merken die vertegenwoordigd zijn door een importeur en een dealer(netwerk).

Hoeveel automerken zijn er wereldwijd?

Maar eerst nog even de andere vraag: hoeveel automerken zijn er op de wereld? Deze vraag is als het uitprinten van het internet: wanneer je klaar bent, kun je weer opnieuw beginnen. Elke maand verschijnen er nieuwe automerken met grote plannen, die soms wel en soms niet uitkomen. Tel je een automerk mee dat nog geen auto op de markt heeft gebracht? Tel je het nieuwe Czinger dan wel mee, een merk dat slechts een handjevol auto’s produceerde, waarvan nog niet één verkocht is?

Wikipedia houdt een lijst van alle automerken ter wereld bij. Ze doen dat per land, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen actieve en non-actieve merken. Zo heeft Argentinië al zeven actieve merken, en net zoveel slapende of afgestorven automerken. Zo hier en daar is er ook wat overlap: je hebt Suzuki in Japan, maar Maruti Suzuki en Suzuki in India. Ook worden kleine merken als Equus meegeteld. We telden alle actieve automerken ter wereld bij elkaar op en kwamen uit op ruim 350 automerken wereldwijd. En nee, we gaan ze niet allemaal voor je opnoemen.

De Nederlandse automerken

Nederland groeide nooit uit tot een titaan in de auto-industrie, maar wist toch wat bescheiden succesjes te behalen. Zo hebben we Donkervoort als nationale trots. Het kleine automerk bouwt een van de spannendste auto’s ter wereld, de D8 GTO. Daarnaast hebben we sinds kort Minotto en zelfs Spyker schijnt officieel nog te bestaan. DAF produceert geen auto’s meer, maar nog wel vrachtwagens. Ook hebben we nog het malle Carver, dat tussen een auto en een motorfiets in hangt.

Alle automerken in Nederland

Abarth
Alfa Romeo
Alpine
Aston Martin
Audi
Bentley
BMW
Bugatti
Cadillac
Caterham
Chevrolet
Citroën
Cupra
Dacia
Donkervoort
DS
Ferrari
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Jaguar
Jeep
Kia
KTM
Lamborghini
Land Rover
Lexus
Lotus
Maserati
Mazda
McLaren
Mercedes
MG
Mini
Mitsubishi
Morgan
Nissan
Opel
Peugeot
Polestar
Porsche
Renault
Rolls-Royce
Seat
Skoda
Smart
SsangYong
Subaru
Suzuki
Tesla
Toyota
TVR
Volkswagen
Volvo

Veelvoorkomende automerken in Nederland

Alpina
Chrysler
Daihatsu
Dodge
Fisker
Infiniti
Lada
Lancia
Ram
Saab

Reacties

  • M. de Bruin heeft op 3 april 2020 geschreven:

    Het in Etten-Leur gevestigde Saker is (officieel) ook een automerk. Het bedrijf bouwt race auto’s en is fantastisch om een keer langs te gaan. De eigenaar heeft een redelijke lijst met speeltjes waaronder een Ferrari F40….

    Reageer
  • Ruud v.d.Wal heeft op 28 maart 2020 geschreven:

    En Pal-v?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear