Hoeveel auto's zijn er op de wereld?

Iets meer dan je je voor kunt stellen, waarschijnlijk

Foto('s): Unsplash/John AranoHoeveel auto's op de wereld
Foto('s): Unsplash/Alexander PopovThuiswerken CO2-uitstoot
Foto('s): Unsplash/Ryan SearleHoeveel auto's op de wereld
Foto('s): Unsplash/Ashwini ChaudharyNovember wordt horrormaand
Foto('s): Unsplash/Krijn van der LugtSnelweg in Nederland
Hoeveel auto's op de wereld
Thuiswerken CO2-uitstoot
Hoeveel auto's op de wereld
November wordt horrormaand
Snelweg in Nederland

De wereldbevolking neemt hand over hand toe. Twintig jaar geleden (zijn we al zo oud?) leerden we nog op de middelbare school dat we op aarde met iets meer dan zes miljard mensen waren. Inmiddels zitten we bijna op acht miljard. Van die populatie is bovendien een groeiend deel welvarend. Je hoeft je dus niet te verbazen over hoeveel auto’s op de wereld rondrijden: dat zijn er behoorlijk veel.

Sterker: in sommige delen van de wereld is peak car al bereikt. Dat betekent dat de hoeveelheid gereisde kilometers per persoon per auto vanaf dat punt alleen nog maar afneemt. Niet al te lang geleden werd er nog voorspeld dat er rond deze tijd 80 miljoen nieuwe auto’s per jaar zouden worden verkocht. Maar door de economische situatie nemen de jaarlijkse verkopen sinds een piek van bijna 80 miljoen in 2017 weer gestaag af. Nu komt bovendien de coronacrisis er nog eens overheen.

Hoeveel auto’s zijn er op de wereld?

Precieze aantallen zijn lastig vast te stellen, maar het magische getal op dit moment is 1,4 miljard. We hebben het dan over het statistiek vehicles in operation, dus de half ontbonden wrakken in je tuin tellen niet mee. Aan het eind van 2016 zaten we nog op 1,32 miljard auto’s, zo bericht Wards. Dit is het dubbele van de 670 miljoen auto’s die twintig jaar eerder de wereld bevolkten. Wat weer ruwweg het dubbele was van de 342 miljoen auto’s die er in 1976 waren.

Per land bekeken bevinden verreweg de meeste auto’s zich in de Verenigde Staten: zo’n 280 miljoen. Toch bevat Europa als geheel meer auto’s dan Noord-Amerika. Sinds 2014 torent het aantal auto’s in Azië echter boven beide werelddelen uit, met dank aan de toegenomen welvaart in dichtbevolkte landen. Na de VS en China is Japan het land met de grootste autopopulatie. In Europa is het Rusland dat met de eer gaat strijken, gevolgd door Duitsland, Italië en Frankrijk. Nu je weet hoeveel auto’s op de wereld rondrijden, kun je hier lezen hoe het met de auto’s in Nederland zit.

Reacties
 1. […] op gemiddeld 880 kg aan staal en ijzer, 165 kg aan aluminium en 55 kg aan kunststoffen en rubbers. Volgens Topgear zouden er nu zo’n 1,4 miljard auto’s rondrijden (in Nederland alleen al bijna […]

 2. T8T zegt op 1 mei 2020 om 22:00:

  Een hele lel.
  Dat van Japan is wel interessant. Daar komen domweg de beste personenauto’s vandaan, maar met deze tekst ben ik beslist niet onpartijdig.
  Het zit de Japanner dus in het bloed, een fijne eigen Japanse auto.

  Anderzijds.
  Ik had wel eigenlijk een meer ecologische levenswijze van de Japanners verwacht.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken