Gisteren liet onze Minister van Financiën Sigrid Kaag weten dat we niet hoeven te wachten op korting op de brandstofaccijnzen. De inkomsten van benzine en diesel zijn te belangrijk voor de Nederlandse overheid. Heb je je weleens afgevraagd welke bijdrage je aan het land levert aan het land als je je tank volgooit? Ofwel: hoeveel liter benzine en diesel tankt Nederland? En hoeveel verdient de overheid daar dan precies aan?

Hoeveel liter benzine en diesel tankt Nederland?

De afgelopen jaren waren wat onrustig, ook voor het wegverkeer. Nederland ging in de lockdown en veel mensen sloten in hun pyjamabroek digitaal aan bij vergaderingen – niemand die dat zag. In april van 2020 tankten we in Nederland maar 285 miljoen liter benzine. Precies een jaar later was dat 427 miljoen liter. Dit is de recentste data van het CBS. In maart 2021 was het nog 414 miljoen liter. Laten we het voor het rekengemak even op 400 miljoen liter per maand houden.

Dieselaars bleven een stuk constanter, ongetwijfeld omdat veel bedrijven door moesten blijven rijden ondanks lockdowns en andere zaken. Het aantal getankte liters diesel kwam slechts één keer onder de 500 miljoen uit en in maart 2021 ging er zelfs 624 miljoen liter door de vulslangen. Hierbij rekenen we voor het gemak met 550 miljoen liter diesel in de maand. Dan hebben we nog zo’n 15 miljoen liter LPG.

Hoeveel verdient de Nederlandse overheid aan accijnzen?

Volgens United Consumers is momenteel 17 procent van de prijs BTW (dat is als je de 21 procent terugrekent van het onbelaste bedrag) en 34 procent is accijns. Dat komt neer op 40 cent BTW en 80 cent accijns. Op de getankte benzine verdient de overheid in deze rekensom dus 480 miljoen euro per maand.

Op diesel geldt 25 procent accijns, waardoor je uitkomt op 35 cent BTW en 52 cent accijns per liter. Dat komt dus neer op 478 miljoen euro in de maand. Voor de LPG (14 procent accijns) kan de overheid momenteel rekenen op 21 en en 17 cent per liter. Het onchauvinistische (want weinig belasting) vloeibare gas brengt dus nog zo’n 6 miljoen euro in het laatje.

Een snelle rekensom met de afgeronde liters laat een inkomstenbron van 966 miljoen euro in de maand zien. In een goede maand tanken we dus met z’n allen 1 miljard euro voor de schatkist. Ter vergelijking: in de Miljoenennota verwacht de staat dit jaar 353 miljard euro uit te geven.

Reacties

 • Fred heeft op 15 maart 2022 geschreven:

  Waarom niet iedereen LPG rijden. Schone lucht afval product. Helaas als beloning dubbele wegen belasting door de uitmelkers EV? Veel vervuilende op lange termijn waar blijven we straks met de accu s . Wie wil er een tweede handse EV het is dan net als diarree. Je weet nooit of je het haalt

  Reageer
 • Mr B heeft op 13 maart 2022 geschreven:

  Ze hadden de accijns al veel langer naar 10ct ofzo moeten zetten…stelletje boeven in den haag

  Reageer
 • Bert heeft op 9 maart 2022 geschreven:

  Ik zag net een ander artikel waarbij ze gingen uitrekenen wat het kost om te tanken in een van de goedkoopste benzine tankstations van de wereld. In Iran is het 2 CENT per liter. Als je met een megatanker naar dat land gaat om te tanken en het hier verkoopt dan zou je non profit prijs 66 CENT zijn.

  Reageer
 • Ons bint zuunig en niet gek heeft op 9 maart 2022 geschreven:

  Heeft de minister van Financien ook weleens berekend hoeveel belasting NL misloopt doordat mensen over de grens gaan tanken? Dat zijn ook enorme bedragen. Ik tank al jaren benzine in Duitsland (ca. 10-20 km van hier) , dat scheelt mij zo’n 30 cent per liter en ze hebben daar ook nog de goede euro 95, in NL tank ik alleen als het echt nodig is, en dan een kleine hoeveelheid. Als de prijs niet zoveel zou schelen (0,05-0,10 cent ) zou ik liever in NL tanken.

  Reageer
 • Peter heeft op 9 maart 2022 geschreven:

  Als je in anderen Europese rijdt landen zie het verschil van de benzine prijzen goed hier werk je alleen voor de straatkast te vullen ze beloven van alles hier kwartje van kok terug nooit gezien hier ze moet is alles blokkeren op de wegen moet eens kijk hoe gauw die benzine zakt prijs straks verkopen ze geen auto meer in de autobranche ze lekker bezig in Nederland

  Reageer
 • Martin heeft op 9 maart 2022 geschreven:

  Kwartje van kok dan?

  Reageer
 • Piet heeft op 9 maart 2022 geschreven:

  Het zijn altijd al dieven geweest in Den Haag en zeker met zo’n rechtse troep daar zet ik die Kok ook bij .

  Reageer
 • Quicksand heeft op 8 maart 2022 geschreven:

  Accijns op benzine is geen percentage maar een vast bedrag. Momenteel is dit 83,2 cent per liter.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear