De beste manier van recycling is de auto doorverkopen aan de volgende eigenaar. Maar soms is een auto te moe, en moet ie naar de sloop. Helaas voor maffiosi persen ze de auto bij de sloop niet in vierkante blokken. Nee, die auto’s worden vakkundig uit elkaar geplukt voor de recycling – ook de elektrische auto’s. Als je iets in de kofferbak laat liggen, wordt dat dus gevonden.

Branchevereniging Auto Recycling Nederland (ARN) meldt vandaag dat een auto gemiddeld maar liefst voor 98,7 procent hergebruikt kan worden. Er blijft per auto ongeveer een boodschappentas over aan spulletjes waar ze niets meer mee kunnen. Automerken als Audi zijn ook druk bezig met het verbeteren van de recyclemethodes.

Zoveel van een EV-batterij wordt tegenwoordig al gerecycled

Ook weten ze tegenwoordig wel raad met batterijen van elektrische auto’s en PHEV’s. De instroom van afgedankte EV-batterij is nog relatief klein: 113.282 kilo in 2022. Daarvan kreeg 24 procent een nieuwe bestemming als batterij (bijvoorbeeld voor zonne-energie) en 76 procent werd gerecycled. Overigens worden de batterijen naar het buitenland gebracht voor de recycling, want dat kunnen we hier nog niet.

ARN vertelt aan TopGear Nederland dat bijvoorbeeld de metalen buitenkant gewoon als metaal wordt gerecycled, maar dat de schaarse materialen in de batterij opnieuw gebruikt worden om weer batterijen van te maken. Denk hierbij aan kobalt of lithium. De woordvoerder zegt wel dat ‘ze er nog niet helemaal zijn’, want momenteel blijft er nog 20 procent van de batterij over waar ze niets mee kunnen.

Vorig jaar zijn er in totaal 176.887 auto’s aangemeld bij de sloop. Dat zijn er bijna 45.000 minder dan het jaar ervoor. ARN denkt dat mensen langer met hun huidige auto blijven doorrijden. De Bovag meldde vorig jaar dat de export van personenauto’s stabiel bleef, dus dat lijkt wel te kloppen. Wel zo duurzaam.

Reacties

  • maarten heeft op 19 mei 2023 geschreven:

    Waar zijn al die sjakies nu die mij hier 100 maal hebben verteld dat accu’s niet recyclebaar zijn? Een natuurramp in wording? Daarmee veel erger waren dan die schone verbrandingsmotoren met onschuldige emmissie schandalen op de wegen?

    We werden toch collectief voorgelogen door de overheid? Het stond notabene op facebook!?!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear