De brandstofprijzen laten zich inspireren door het wisselvallige weer van april; het gaat alle kanten op. Waar het vorig jaar bijna goedkoper was om je auto te wassen met benzine dan met water, tikken we nu ineens de hoogste brandstofprijs sinds 2012 aan. De landelijke adviesprijs van benzine is nu 1,895 euro, zo meldt United Consumers.

De olieprijs is niet extreem hoog

Volgens Paul van Selms, directeur van United Consumers, is de olieprijs afhankelijk van een hoop factoren. Vorig jaar daalde de prijs voor een vat ruwe olie fors, tot onder de 20 dollar. Nu zitten we alweer boven de 60 dollar per vat. De prijs is niet absurd hoog, ooit was het nog dubbel zo duur. ‘Dat is een prijs waar iedereen in principe tevreden mee moet kunnen zijn’, zegt Van Selms tegen TopGear. En toch hebben we in Nederland nu de duurste brandstof sinds negen jaar.

Geen vliegverkeer maakt benzine duurder

‘Als je een liter ruwe olie verwerkt, krijg je altijd in een vaste verhouding diesel, LPG, kerosine en noem maar op. Het probleem is dat het vliegverkeer wereldwijd stil ligt en daardoor neemt de kerosinevraag af. Als je de kerosine niet kunt verkopen, wordt het raffineren in verhouding duurder; ze moeten het met andere brandstoffen compenseren’, aldus Van Selms.

De benzine is dus duurder omdat oliebedrijven te weinig verdienen aan de kerosine. Ze willen alsnog per vat genoeg verdienen en schroeven daarom de prijzen van andere producten omhoog. Daarnaast speelt de productiebeperking van olie in kleine mate mee.

De brandstofprijs stijgt in Nederland relatief harder dan elders vanwege de belastingen, meent Van Selms. ‘Naarmate de prijzen oplopen, wordt de belasting alleen maar meer, aangezien de BTW een percentage van de prijs is.’ Volgens United Consumers gaat meer dan 1 euro van elke getankte liter naar de schatkist.

Gaat de prijs nog meer stijgen?

‘Het voorspellen van de brandstofprijs is moeilijk. Als ik het kon, zat ik waarschijnlijk niet in de auto naar m’n werk’, grapt Van Selms. ‘De olie zit op een prijsniveau waar iedereen mee kan leven. Het kan uiteraard nog alle kanten op, maar ik verwacht niet heel extreme prijzen.’

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie