Nee, echt. Dit is géén kop van De Speld en er is ook niet iets vreselijk mis gegaan met onze planning van april. De prijzen van Amerikaanse olie zijn zo hard gedaald dat de prijs van olie negatief is geworden. ‘Een negatieve prijs betekent concreet dat de afnemer van olie geld toe krijgt’, zo meldt de NOS. Energiedeskundige Lucia van Geuns zegt tegen het nieuwsmedium: ‘Raffinaderijen willen die olie niet meer kopen, en de opslagen in Amerika zijn overvol. Olie is een fysiek goedje, dat moet je ergens kwijt. Maar daar is geen plek meer voor.’

Volgens de NOS is de vraag naar olie gekelderd door de coronacrisis, maar de jaknikkers (zo heten de oliepompen, goed onthouden voor de pubquiz) bleven gewoon trouw instemmen. Er is dus letterlijk geen plek meer om de olie op te slaan, en daarom krijgen afnemers geld toe.  De prijs van olie wordt per maand bepaald, en deze prijs geldt voor de olie die in mei geleverd wordt. De verkoopdeadline nadert snel, en daarom gooien ze de prijzen omlaag om er maar snel van af te zijn. De prijzen voor juni staan op ongeveer 20 dollar per vat, de negatieve prijs is dus tijdelijk.

Gevolgen van de negatieve olieprijs in Nederland

De benzine die we hier tappen, komt niet van Amerikaanse olie, maar van zogenoemde Brent-olie. Voorlopig staat de prijs van een van Brent-olie nog op 26 dollar, wat vrij laag is. Volgens Van Geuns zorgt de negatieve olieprijs in Amerika voor onrust op de internationale markten, wat ervoor kan zorgen dat de prijs van Brent iets zal zakken, maar verwacht niet dat we hier ook een minnetje voor de prijs kunnen plakken. Jammer, want een paar euro toe krijgen bij het tanken, ziet iedereen wel zitten. Zeker als de Belastingdienst dan ook het kwartje van Kok uitkeert aan trouwe automobilisten die al jaren accijnzen aftikken. Wel zo eerlijk.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear