Dames en heren, op deze pagina kijken jullie naar een van de belangrijkste auto’s van dit jaar. De auto in kwestie is de Hyundai Ioniq 6 N, het sportieve topmodel van de Ioniq 6-reeks. Dat is een keurige elektrische sedan voor zakelijk en privé. Niets mis mee, zeker niet met het Saab 900-esque exterieurdesign. De Ioniq 6 N is de overtreffende trap en een soort BMW M3-concurrent, maar dan elektrisch. We wisten al sinds de RN22 Concept dat deze eraan kwam, maar zijn alsnog blij verrast.

En dat is heel erg knap. Hyundai heeft bewezen met de Ioniq 5 N dat een elektrische auto ook heel erg leuk kan zijn. En natuurlijk zijn er zat snelle elektrische auto’s, maar dat is het punt niet. Sterker nog, vaak is dat het enige wat leuk is voor de enthousiaste bestuurder. De Ioniq 5 N bewees dat een EV op alle andere disciplines óók heel erg goed kan zijn. En nog veel belangrijker: dat het een leuke auto is om te rijden.

Heel veel vermogen en nog meer koppel

Heel kort door de bocht is een Ioniq 6 N een Ioniq 6 met de techniek van de 5 N. Maar het goede nieuws zit hem erin dat de Ioniq 6 lichter, efficiënter en iets kleiner is. Dat komt de prestaties en het rijplezier absoluut ten goede. Uiteraard heeft de 6 N ook twee elektromotoren. Eentje met 226 pk op de vooras en een op de achteras met 383 pk. Dat levert een gezamenlijk vermogen op van 609 pk, maar 10 seconden lang kan dat verhoogd worden naar maar liefst 650 pk. Het maximale koppel bedraagt 770 Nm.

Hyundai Ioniq 6 N blauw (2025) zijkant links schuin voor rijdend

Daardoor knalt de Ioniq 6 N in slechts 3,2 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid is niet flauw begrensd op 200 of 250 km/u. Nee, de Ioniq 6 N haalt precies 257 km/u. Uiteraard is de accu dan wel iets sneller leeg. Het is goed om te weten dat je de bekende 84 kWh-accu hebt die maximaal tot 350 kW kan laden. De actieradius interesseert ons niet. Niet bij deze auto. Als er iemand een mooie Corvette of Maserati Quattroporte heeft, ga je ook niet vragen naar het verbruik.

Hardware van de Hyundai Ioniq 6 N

Met de rest van de hardware lijkt het ook in orde te zijn. Neem de remmen bijvoorbeeld: aan de voorzijde zitten schijven met een diameter van 400 mm en remklauwen met vier zuigers. Achter zijn de schijven alsnog 360 mm groot. Het chassis is verlaagd en voorzien van adaptieve schokdempers.

Hyundai Ioniq 6 N blauw (2025) interieur dashboard

Speciaal voor deze auto maakt Pirelli de P Zero 5 met HN-codering. De banden zijn dus goed voorbereid op het hoge gewicht, vermogen en koppel. En het feit dat de eigenaar ook een keer lol wil trappen met zo’n auto, in plaats van zoveel mogelijk kilometers op de accu afleggen.

Lees ook: Deze auto’s lokken de meeste klanten weg bij andere merken

Naast de hierboven genoemde hardware, is er ook een hoop software die voor meer lol achter het stuur moet zorgen. En dan bedoelen we niet dat het verzamelde werk van Peter Pannekoek op de stereo wordt afgespeeld. Schakelmomenten, motorgeluid, verdeling van motorkoppel: alles kan softwarematig geregeld worden. Nuchter beschouwd heb je dat natuurlijk allemaal niet nodig op een auto, maar nuchter beschouwd heb je ook geen jus nodig op de stamppot, maar het maakt het geheel wel smakelijker.

Eén reactie op “De Hyundai Ioniq 6 N is sneller dan de BMW M3 en misschien nog wel leuker ook”

  1. Wauw!
    Deze auto heeft “remklauwen met zuigers”.
    Gelukkig maar.
    Al zou je natuurlijk ook met een kabeltje kunnen werken, zoals op een grasmaaier.

    Verder vind ik het wel een pré dat het geen SUV is, maar ondanks dat vind ik de reguliere versie van deze verder leuke auto ‘niet zo mooi’. Nu zie je dat toch niet als je aan het rijden bent, maar achterom kijken bij het weglopen en dan moeten glimlachen is toch ook wel fijn.

Geef een reactie

(verplicht)