Er staat een mooi feestje voor de deur en niemand wil de BOB zijn. Gelukkig zijn jullie een democratisch gezelschap en stemmen jullie vrijwel unaniem (op één stem na, heel gek) dat Pieter met z’n aanhanger niet mag drinken. Jullie laden één auto op de aanhanger, daar kunnen vijf mensen in plaatsnemen en de andere vijf gaan in het trekkende voertuig. Leuk idee, maar mag dat ook?

Helaas, je mag niet eigenhandig een kleinschalige concurrent van de NS opzetten. In artikel 61b van de verkeerswet staat: ‘Het is verboden personen te vervoeren in de open of gesloten laadruimte van een motorvoertuig of bromfiets en in of op een aanhangwagen achter een motorvoertuig of bromfiets.’ Je mag dus niet in of op een aanhanger zitten die achter een rijdende auto hangt. Hetzelfde geldt voor een autotransporter.

Maar wat als je nou heel bang was om later alleen in het verzorgingstehuis te eindigen en met je halve elftal met pech langs de snelweg staat? Als je auto afgesleept moet worden, passen jullie niet met z’n allen in de cabine van de autotransporter. Gelukkig hoeven jullie dan geen steen-papier-schaar te doen om te bepalen wie achtergelaten wordt.

Een woordvoerder van de ANWB laat weten: ‘Tijdens corona is er een tijdje een ontheffing geweest van artikel 61b om mensen op de plateauwagen in hun eigen auto te vervoeren. Inmiddels is dat niet meer toegestaan. Wij laten dus op dit moment niemand meer in het eigen voertuig zitten. In de plateauauto kunnen we 4 personen vervoeren. Staan er toch meer mensen, dan roepen we een collega op die dan de rest van het gezelschap oppikt.’

Als je een auto sleept, mag het wel

Er is een kleine uitzondering op de verkeerswet. Als je een auto sleept, op zijn eigen wielen dus, dan mogen er in het getrokken voertuig mensen zitten als er in het sleepvoertuig geen plek meer is. Maar als je een auto met een sleepkabel gaat slepen, dan moet er alsnog iemand sturen – dus dan kun je net zo goed met twee auto’s gaan.

Of organiseer een eigen optocht

Nog leuker is om een buitensporig lastige oplossing te bedenken voor een simpel probleem. Klop aan bij de gemeente en organiseer een vergunning voor een feestelijke optocht precies op het traject naar het leuke feestje. Tijdens een ‘evenement of optocht waarvoor een vergunning op grond van een gemeentelijke verordening’ is verleend, mag je personen vervoeren op een aanhanger of in een laadruimte.

Een andere methode is een treintje kopen zoals ze in pretparken gebruiken. Deze mag dan niet harder rijden dan 45 km/u en in een wagon mogen niet meer dan acht personen zitten, exclusief de bestuurder. Dit is alleen toegestaan ‘indien voor dit vervoer een vergunning door het bevoegd gezag is afgegeven’. Het zou dus extreem goed uitkomen als één van je stapmaatjes goede vriendjes heeft zitten bij de gemeente. Anders moet je misschien een paar taxi’s bellen en de kosten door tien splitten.

Reacties

 • Ferry heeft op 1 oktober 2023 geschreven:

  Vrij recent een auto op de klep gezien, nabij Dordrecht N3, waarbij er mensen in de auto zaten van de sleepdienst.

  Politie gebeld, zag hem al rijden op de A15.
  Vond het zelf gevaarlijk.

  Reactie politie……Ja mag, als sleepdienst geen ruimte in de cabine heeft.
  Was dubbele cabine, alleen bestuurder verder leeg.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear