‘Gefeliciteerd met je 75e verjaardag, opa! Voel je je een beetje jarig? Mooi, je krijgt van ons onvrijwillige euthanasie cadeau! De uitvaart moet je zelf betalen.’ Dat klinkt wat hard (want doe dan minimaal de natte cake op de uitvaart cadeau), maar dit is wat Volkswagen in Noorwegen doet. Het merk viert het 75e jubileum in Noorwegen door benzine- en dieselauto’s de nek om te draaien.

In december verkoopt Volkswagen zijn laatste nieuwe personenauto met een benzinemotor in Noorwegen, zo maakt de lokale importeur Møller bekend. De laatste auto zal een Golf zijn en de nieuwe Tiguan en nieuwe Passat zullen dus niet in Noorwegen verkocht worden. In de afgelopen 75 jaar haalde het bedrijf 1,1 miljoen Volkswagens naar Noorwegen, waarvan ruim 100.000 stuks volledig elektrisch zijn.

De Noorse importeur schrijft: ‘Als definitief afscheid van de fossiele auto’s wordt tegen het einde van het jaar de laatste Volkswagen Golf in bestelling geplaatst. In veel opzichten markeert dit het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een nieuw en belangrijker tijdperk waarin we in grotere mate deel zullen uitmaken van de oplossing – en niet van het probleem.’

Niet zo rigoureus als het misschien klinkt

Als Volkswagen in Nederland dit jaar nog zou stoppen met de verkoop van benzineauto’s, dan zou de importeur een hoop klanten kwijtraken aan andere merken. In Noorwegen is het grootste deel van de nieuwe auto’s al volledig elektrisch. Zelfs een duur ding als de Porsche Taycan verkoopt daar in z’n uppie beter dan alle benzineauto’s bij elkaar.

Hoe Noorwegen dat voor elkaar krijgt? De overheid maakt elektrisch rijden daar erg aantrekkelijk. EV-rijders krijgen leuke belastingvoordeeltjes, mogen over de busbaan rijden, de koning komt elke zondag de auto wassen en desgewenst komt er elke zondag iemand de stukjes ananas van de pizza Hawaï halen. Oké, sommige dingen hebben we wellicht iets overdreven.

Reacties

  • Eric heeft op 28 november 2023 geschreven:

    In de afgelopen 75 jaar haalde vw 1,1 miljoen naar Noorwegen ???? Nou dat is een flink aantal dan .dat verkopen ze in Duitsland ieder 6 maanden ongeveer

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear