In Noorwegen zijn ze gek op de elektrische auto. Of in ieder geval op de voordelen die bij de aanschaf horen. EV-rijders krijgen korting op diverse belastingen, korting op parkeren en ze mogen bijvoorbeeld over de busstrook rijden. De aanpak werkt, want het overgrote deel van de nieuwverkopen in Noorwegen is volledig elektrisch. Maar wellicht is het iets té aantrekkelijk om elektrisch te rijden.

Mensen in Noorwegen pakken nu liever de elektrische auto in plaats van het openbaar vervoer. Dat begon met de pandemie, maar nu blijven de Noren kiezen voor de EV, ook als ze naar het stadcentrum gaan. Logisch, want parkeren is goedkoop. Daarom overweegt de overheid in Noorwegen nu de voordeeltjes terug te schroeven, zodat mensen weer uit de elektrische auto stappen en in het openbaar vervoer.

Uit de elektrische auto en op de fiets of in de bus

‘Het is geweldig dat mensen elektrische auto’s gebruiken. Maar het is niet gunstig als mensen in hun auto stappen en drukke stadswijken inrijden in plaats van te lopen, te fietsen of het openbaar vervoer te nemen’, zegt de Noorse minister van Transport tegen NRK. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over het terugdraaien van de voordelen.

80 procent van de bestaande auto’s is nog op brandstof

De Noorse associatie voor elektrische auto’s is het niet eens met het plan om de voordelen terug te draaien. Volgens de organisatie rijdt 80 procent van het bestaande wagenpark nog op fossiele brandstoffen en de extraatjes zijn volgens de associatie de grootste reden om een EV te kopen. In 2025 willen ze in Noorwegen de verkoop van nieuwe brandstofauto’s verbieden.

Reacties

  • Marc heeft op 11 mei 2022 geschreven:

    Blijkbaar is mijn project niet groot genoeg want krijg zelfs geen contact of offerte

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear