Bestond er maar iets dat je over je oren kon doen (of misschien zelfs erin) waardoor je naar de muziek van je keuze kon luisteren. En dan misschien met een draagbaar schermpje waarop je liedjes kunt selecteren of films kunt kijken. Ach, we kunnen blijven dromen. Tot die tijd komt Harman, niet te verwarren met Harman Kardon (of met HaarMan, onze koosnaam voor Hans Klok), met een ander idee.

Het bedrijf, dat onderdeel is van Samsung, is bezig met individuele hoofdsteunspeakers. Speakers in de hoofdsteun zijn niet nieuw, maar dat elke speaker andere muziek afspeelt, dat zagen we nog niet eerder. Naast de speakers omvat het systeem een scherm voor elke passagier. Het volledige systeem noemen ze Ready Together. De persoonlijke hoofdsteunspeakers introduceerde Harman eerder dit jaar ook al onder de naam van zustermerk JBL.

Met elkaar praten via de microfoon

De individuele hoofdsteunspeakers zijn voorzien van ruisonderdrukking om omgevingsgeluid (of de audio van andere hoofdsteunen) te filteren. Hopelijk is het geluid vanbuiten voor de bestuurder wel goed hoorbaar. Sirenes wil je namelijk wel blijven horen. Het is mogelijk om via een microfoon met de andere passagiers te praten, wat voorheen in personenauto’s onmogelijk was.

Wanneer kun je de individuele hoofdsteunspeaker kopen?

De prijzen voor Harman Ready Together zijn nog niet bekend, maar het lijkt erop dat de uitvinding meer bedoeld is voor automakers om in te kopen. Waarschijnlijk moet het geïntegreerd worden in het infotainmentsysteem van de auto. Ga er dus maar niet van uit dat je het systeem binnenkort in je eigen auto kunt bouwen. Overigens werkt Kia ook aan een soortgelijk systeem.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)