De Jeep Gladiator XMT is best groot nieuws. Waarom? Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er dankbaar gebruik gemaakt van de originele Willys MB Jeep. Dankzij Ford en Willys, en deels ook Bantam, werden er zo’n 650.000 exemplaren van deze auto geproduceerd. De onbevreesde Jeep bleef vele jaren in dienst en claimde cultstatus.

En als dat niet genoeg was om zichzelf te bewijzen, werd hij na zijn legerdienst ook nog ‘s werelds eerste massaproductieauto met vierwielaandrijving. Het is wel terecht om te stellen dat de Jeep een behoorlijke nalatenschap heeft. De Jeep Gladiator Extreme Military-Grade Truck (XMT) is zijn spirituele opvolger. Geen druk verder. Heus.

Het prototype van de Jeep Gladiator XMT komt voort uit een samenwerking tussen Jeep en de makers van de Humvee, AM General. Dit bedrijf heeft al meer dan honderd jaar ervaring op het gebied van militair spul. De makers van de Gladiator XMT beschrijven hem als een ‘lichtgewicht militaire truck’. De ombouw omvat nieuw ontworpen onderdelen en bestaande verkrijgbare militaire onderdelen.

De Jeep Gladiator XMT komt als versie met benzinemotor en als versie met dieselmotor op de markt, net wat het leger in jouw land het liefst heeft. Verdere specificaties en details zijn niet bekend. Waarschijnlijk: als ze het ons zouden vertellen, zouden ze ons moeten vermoorden. Laat ons vooral in het ongewisse.

De XMT is voor nu nog een prototype

Wat we wel weten, is dat de Jeep Gladiator XMT gekozen is vanwege zijn indrukwekkende klautervaardigheden. Het 4×4-systeem, de sperdifferentiëlen en de flinke aan-, over- en afloophoek zorgen ervoor dat de offroader zelden vast komt te staan. Daar komt nog bij dat hij een trekcapaciteit heeft van 3.500 kilogram.

Zoals we al eerder zeiden is de nieuwe Jeep Gladiator XMT nog maar een prototype. Hij wordt op dit moment voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Association of the U.S. Army. Maar als er genoeg contracten en bestellingen binnenkomen, zullen Jeep en AM General de productie van de XMT starten in de tweede helft van 2020.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear