TopGear reed zojuist de vernieuwde Jeep Grand Cherokee. In het volgende nummer lees je ons volledige rijverslag, nu alvast de highlights.

Testobject: Jeep Grand Cherokee
Uitvoering: 5.7 V8 Summit
Locatie: Palermo, Sicilië
Weersomstandigheden: zomerweer zoals het verdorie hoort; 25 graden en zon

Wat reden we?
Jeeps grootste en meest luxe manier om mensen bergen op en af te sleuren: de vernieuwde Grand Cherokee. Met een frisse led-snoet, meer verfijning in het interieur en een standaard achttraps automaat voor alle uitvoeringen.

Beviel het?
Nou, prima hoor. Jeep had voor ons een route uitgestippeld die vooral over asfalt leidde, maar ook een offroad-stukje kende. Niet dat dat heel veel voorstelde, maar de gave van de zware Grand Cherokee om zich met z'n intelligente vierwielaandrijving en straatbandjes over een diep grindstrand te slepen zonder zich in te graven, maakte wel indruk. Aan de andere kant: dat de meeste Jeeps zo'n beetje overal kunnen komen, is bekend. Op de weg gedraagt ie zich als de deinerige lobbes die ie is, met typische indirecte besturing (wel fijn in het terrein) en adaptieve luchtvering voor toch nog een toefje stabiliteit. Je hebt vanzelf geen haast in een Grand Cherokee.

Nog bijzonderheden?
We konden het niet laten en probeerden de nieuwe Summit-topversie met de onvolprezen 5,7-liter Hemi V8. Die brengt er flink de gang in en laat zich af en toe gedempt horen, maar verder reis je in de Grand Cherokee in heerlijke stilte. De Summit heeft overal leer en alcantara, Harman/Kardon-herrie van 825 watt, een panoramadak en allerlei systemen om de hoogte van de carrosserie en de verdeling van de aandrijfkrachten te regelen. Completer krijg je je Jeep niet.

Welke modellen komen er, wanneer staan ze in de showroom en wat gaan ze kosten?
De Grand Cherokee is er in Nederland vanaf 69.990 euro met de fijne 3.0 V6 dieselmotor, in de uitvoeringen Laredo, Limited, Overland en Summit. Speciaal voor de lancering is er ook een Laredo Launch Edition (190 in plaats van 250 pk), die voor de stuntprijs van 65.990 euro in de prijslijst staat en slechts beperkt verkrijgbaar is. Op benzinevlak is er de 3.6 V6 Overland (89.990 euro), de door ons gereden 5.7 V8 Summit (129.990 euro) en de uitzinnige 6.4 V8 SRT (155.990 euro). Vanaf juli staan de nieuwe Grand Cherokees bij de dealer.

Kom maar door met dat eindoordeel dan!
Deze Jeep is bovenal een ontspannen goedzak, maar dan wel eentje die je desgevraagd overal brengt waar je komen wilt. Verwacht je niet te veel dynamiek van 'm op de weg, of Duitse finesse op detailniveau, dan zul je vallen voor z'n echte terreincapaciteiten en de wat lompe charme die daar nu eenmaal bij hoort. Nog altijd een topper in z'n soort dus, deze Grand Cherokee. En die led'jes staan 'm goed.

Reacties