Wie een beetje gaat snuffelen in de modelnamen van de afgelopen jaren, zal best wat dingen vinden die niet helemaal meer van deze tijd zijn. Zo is de Nissan Pixo niet heel genderneutraal en zijn tegenhanger – de Suzuki Alto – zou best wat in zwart gehulde langharigen tegen het zere been met wijde broekspijpen kunnen stoten. Gelukkig is de Ford Cougar al uit de line-up, anders zouden financieel onafhankelijke vrouwen van boven de veertig met bepaalde behoeftes ook heel boos kunnen worden. En is TopGear eigenlijk nog wel eerlijk tegenover bestuurders van elektrische auto’s, die vaak maar één versnelling hebben? Die discussie parkeren we voor een andere keer, want we kijken nu naar Jeep.

Het merk introduceerde in 1974 voor het eerst de Cherokee, vernoemd naar een stam van inheemse Amerikanen (volgens Wikipedia mogen we ze nog indianen noemen). Toen was het erg populair om dergelijke namen te gebruiken. In Nederland zijn de Cherokee en de Grand Cherokee een tijdje geleverd, zelfs als de krachtige Trackhawk. De bekendste was waarschijnlijk het matgrijze exemplaar van Enzo Knol.

In Amerika zie je steeds meer dat de namen van inheemse stammen worden veranderd, vooral in de sportwereld. Het hoofd van de Cherokee (de stam bestaat dus nog) vindt nu dat het tijd is om de naam van het bestverkopende model te veranderen. Waarschijnlijk toeval, maar het nieuws kwam een dag nadat Davelaar de naam van hun populaire koekje veranderde naar ‘Odekoek’.  Jeep ziet de naam van de auto als een manier om de stam te eren, maar de Cherokees zijn het daar niet mee eens, zo meldt Car and Driver.

En de Volkswagen Touareg?

Volgens Jeep viert de naam de mensen van de stam en hun trots, maar ze willen graag de dialoog aangaan met de Cherokee. Voor nu zijn er nog geen signalen dan Jeep de naam van de SUV gaat veranderen. Jeep ging mee in de fusie tussen moederbedrijf FCA en het Franse PSA, dus wellicht dat het vernieuwde management er nog iets over te zeggen heeft. In Nederland rijdt overigens wel een andere auto rond die vernoemd is naar een volk, en dat is de Volkswagen Touareg. Het nomadische volk kwam een paar jaar geleden niet al te positief in het nieuws, maar dat was geen aanleiding voor VW om de naam te veranderen. Misschien de volgende generatie?

Advertentie

Reacties

 • anton heeft op 21 december 2021 geschreven:

  Wat een slap gelul, dat woke gedoe met eens ophouden. Hebben jullie niets beters om het blad mee te vullen?

  Reageer
 • Karsten heeft op 23 februari 2021 geschreven:

  “Poep aan je kloten!” aldus Jeroen…
  😜😂🤣

  Reageer
 • i-geef heeft op 22 februari 2021 geschreven:

  i geef. Das pas lekker….

  Reageer
 • Michael heeft op 22 februari 2021 geschreven:

  Kan Mattijn Nederend dit (onnodige) stukje tekst misschien toelichten, ik begrijp niet waar hij op doelt

  ‘Zo is de Nissan Pixo niet heel genderneutraal en zijn tegenhanger – de Suzuki Alto – zou best wat in zwart gehulde langharigen tegen het zere been met wijde broekspijpen kunnen stoten.’

  • Theo heeft op 25 februari 2021 geschreven:

   Vroeger had je de alto’s alternatievelingen met zeer wijde skatebroeken lang zwart sluik haar, veel kettingen enz enz.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie