Kentekensticker verboden of niet?

Je ziet ze wel heel vaak – is zo'n sticker officieel toegestaan?

Foto('s): TopGear Nederlandkentekensticker op de Lamborghini SVJ en Audi A6 van politie
Foto('s): Boden AutohausNederlandse Ferrari F40 in Amerika
Foto('s): Mick Kok PhotographySuper Car Sunday
Foto('s): Mick Kok PhotographySuper Car Sunday
Foto('s): Michael GrasteFerrari 812 superfast pc hooftstraat
Foto('s): Marc Noorman / UnsplashWaarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel
kentekensticker op de Lamborghini SVJ en Audi A6 van politie
Nederlandse Ferrari F40 in Amerika
Super Car Sunday
Super Car Sunday
Ferrari 812 superfast pc hooftstraat
Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel

Er is nog nooit een auto geweest die mooier werd van een kentekenplaat. Het liefst rij je zonder, maar dat mag niet. Een kleine kentekensticker lijkt daarom een prima oplossing. In Nederland kennen we de Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten (GAIK). Een officieel kenteken moet aan diverse eisen voldoen, en zelf een kenteken(sticker) maken mag dus officieel niet. Maar als het verboden is, waarom zie je dan toch veel supercars rijden met een stickertje in plaats van een kentekenplaat? Is er dan toch sprake van een gedoogbeleid?

We zochten contact met wat dealers en importeurs. Zoals je redelijk kon verwachten, wilde eigenlijk niemand er iets over zeggen, behalve dat het officieel niet is toegestaan en dat ze het hun klanten afraden om een kentekensticker te nemen. Off the record wist een aantal te vertellen van gevallen waarin mensen staande werden gehouden, maar wegkwamen met een waarschuwing; maar ook van bestuurders die daadwerkelijk een boete hebben gehad. Het ligt er maar net aan hoe coulant de agent is.

Wat zegt de politie over de kentekensticker?

Ook de politie blijft erbij dat de kentekenstickers verboden zijn. Sterker nog, je moet ook zeker niet vaker dan één keer betrapt worden. ‘Bij herhaaldelijk dezelfde overtreding begaan (geen goedgekeurde kentekenplaat) kan het voertuig zelfs worden aangeboden om opnieuw te laten keuren bij het RDW met de juiste kentekenplaten. Je mag dan dus niet meer met het voertuig rijden totdat het voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet’, zo meldt de politie Alphen aan den Rijn aan TopGear.

Een kentekensticker is dus officieel verboden en er is geen sprake van een gedoogbeleid. Wel zijn er agenten die het door de vingers zien als je direct een kentekenplaat kunt monteren. De meeste mensen die met een sticker rijden als kentekenplaat, hebben hun originele plaat wel achterin liggen. Het verhaal vanuit de politie, importeurs en dealers is dus: het mag niet en ze raden het af. Maar er zijn genoeg mensen die dat advies in de wind slaan en ermee wegkomen. En tja, als je een McLaren kunt betalen, dan doet zo’n boete ook minder pijn.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken