Een nieuwe kerstboom haal je waarschijnlijk ergens in de buurt als het een echte boom is en de kunstboom gooi je in de doos achterin. Dit zal ook de laatste keer zijn dat hij nog netjes in die doos zal passen, maar goed. Niet heel relevant hoeveel onzuiniger je auto is voor die paar kilometer, dus, maar toch leuk om te weten.

Automerk GMC reserveerde een paar jaar geleden de windtunnel om de luchtweerstand van een kerstboom op de auto te meten. Omdat ze nog wat tijd over hadden, hingen ze de auto daarna vol met versieringen om daarvan de aerodynamica te testen. Zoals verwacht dragen kerstkransen niet bij aan de efficiëntie – anders reed Verstappen ook wel met een kerstboom op zijn Red Bull.

Hoeveel onzuiniger is een auto met het kerstboom op het dak?

Volgens het onderzoek nam de weerstandscoëfficiënt met 70 procent toe op de snelweg als er een kerstboom op het dak zat. Dit vertaalt zich door naar een toename in het brandstofverbruik van 30 procent, ook op de snelweg. Binnen de bebouwde kom zal de toename lager zijn, omdat er minder rijwind is en dus minder weerstand.

Volgens het onderzoek zorgen rendiergeweitjes die je bij de zijruiten monteert tot wel 3 liter per 100 kilometer extra brandstofverbruik. Een kerstkrans op de grille heeft weinig invloed op het verbruik, maar dit kan wel zorgen dat er minder lucht de grille ingaat.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)