Kijk nou, het is de nieuwe Kia Sportage. Voor het eerst in zijn 28-jarige bestaan, is de Sportage specifiek voor Europa aangepast. Voorheen kreeg elk land dezelfde crossover, maar voor de vijfde generatie past Kia de bagageruimte, de hoofdruimte en beenruimte aan naar de Europese voorkeuren. Volgens het merk heeft de Sportage alsnog ‘de ideale afmetingen voor Europese wegen’. Qua formaat komt de Sportage tussen de forse Sorento en de kleine Stonic in.

Wat is er nieuw aan de Kia Sportage?

Goed, dat hoeven we niet te beschrijven, toch? Het design is compleet nieuw en nogal opvallend. Kia noemt de stijl ‘Opposites United’. Je zou hier kijken naar een ’emotionele en organische vorm’. De crossover staat op wielen van formaat 17, 18 of zelfs 19 inch. Qua uitstraling misstaat hij niet naast de redelijk nieuwe Hyundai Tuscon, die net zo’n uitgesproken design heeft. De twee delen uiteraard ook veel technische delen.

Het interieur

Vanbinnen plaatst Kia een 12,3-inch beeldscherm dat doorloopt in de digitale tellerbak achter het stuur. Uiteraard is de auto helemaal verbonden voor online navigatie, online spraakherkenning en agenda-integratie vanaf de smartphone. De telefoon kun je draadloos opladen in de cabine. Voor de liefhebbers is de Sportage te bestellen als GT-Line, maar opvallendere lakkleuren en witte accenten in het interieur.

De motoren van de Kia Sportage

In de basis krijgt de nieuwe Kia altijd een 1,6-liter benzinemotor mee, net als de Tucson. In Nederland heeft de instapper 150 pk en een mild-hybride systeem. De HEV-variant is vergelijkbaar met de aandrijflijn van de Prius en heeft een iets grotere elektromotor, maar geen stekker. De plug-in hybride heeft uiteraard wel een stekker en zal een gecombineerd vermogen van 265 pk krijgen. De prijzen voor Nederland volgen later. Aan het einde van dit jaar moet hij in de showrooms verschijnen.

Reacties

  • Liefhebber heeft op 1 september 2021 geschreven:

    De binnenkant ziet er OK uit want dat hebben ze overgenomen van de oude BMW stijl. Wat zal ik zeggen over de buitenkant? Laat ik het simpel houden. Het ziet er niet uit. Wat een lelijk hok.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)