Het schijnt dat zelfs Michiel de Ruyter al netjes 19 cent per kilometer kreeg voor z’n reiskosten – zo lang staat de onbelaste kilometervergoeding van de werkgever al stil. En dat terwijl de brandstofprijzen alleen maar toenemen. Onzin, zo ziet nu gelukkig ook het merendeel van de Tweede Kamer in. Er staat wel een verhoging in de planning, maar pas voor 2024. Wat Nederland betreft mag de kilometervergoeding al in 2022 omhoog, vermoeden we.

Gaat de kilometervergoeding al in 2022 omhoog?

Dat is niet zeker. De brandstofaccijnzen gaan wel al dit jaar omlaag – in april zelfs – dus blijkbaar is het mogelijk om snelle beslissingen te nemen. ‘Volgens VVD’er Eelco Heinen kan het nu al gebeuren’, zo meldt het AD. Naar hoeveel de onbelaste kilometervergoeding gaat stijgen, is nog niet bekend. Eerdere plannen gingen over een stijging naar 21 cent in 2024 en naar 23 cent in 2025.

Mag de werkgever al meer kilometervergoeding geven?

Ja hoor, als de baas dat wil, mag de kilometervergoeding nu al gewoon omhoog. Als we het hebben over de 19 cent, dan gaat het over de onbelaste kilometervergoeding. Dit is het bedrag waar dus geen belastingen over worden betaald. Er mag heus wel meer worden uitgekeerd, maar dan moet er ineens belasting worden afgedragen, waardoor de kilometervergoeding nog wat duurder wordt. En dat willen de meeste werkgevers niet doen.

Wat zou een eerlijke onbelaste kilometervergoeding zijn voor 2022?

De Vereniging Zakelijke Rijders meldt: ‘In het afgelopen jaar is de benzineprijs 0,90 euro per liter gestegen, alleen dit feit al betekent dat een gemiddelde werknemer 5 cent per kilometer extra kwijt is voor zijn zakelijke kilometers.’ Dat zou betekenen dat de kilometervergoeding al in 2022 naar 24 cent zou moeten stijgen.

In 2020 sprak de vereniging al over 33 cent per kilometer voor een grotere auto, zoals een BMW 3-serie Touring. Dat was nog vóór de absurde brandstofprijzen van nu. We durven er wel vergif op in te nemen dat de vergoeding niet tot zulke hoogtes zal stijgen, maar minimaal 25 cent lijkt ons wel terecht. We zullen zien waar het op uitdraait.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)