Dit kan ook zomaar de gemeenste 1 april grap OOIT worden. Op 1 april gaan de accijnzen op brandstof omlaag in Nederland. Eerder bracht het AD het nieuws dat de verlaging zou plaatsvinden op 1 juli, maar dat wordt dus een paar maanden eerder. Dit melden politieke bronnen aan RTL Nieuws.

Hoeveel gaan de accijnzen op brandstof omlaag?

Het nieuwsmedium meldt dat de accijnzen op benzine met 17 cent omlaag gaan en op diesel met 11 cent. De BTW op energie gaat wel pas op 1 juli omlaag, dus voor EV-rijders komt de verlichting wel pas in de zomer. Deze verlaging geldt gewoon voor iedereen, ongeacht het inkomen of de koopkracht.

Momenteel gaat er per liter benzine 83 cent naar de schatkist en bij diesel 53 cent. Elke cent korting op de accijnzen kost in het geval van benzine 42 miljoen euro op jaarbasis en bij diesel zelfs 57 miljoen euro per jaar. Naar verwachting blijft de korting een halfjaar gelden. Op benzine loopt de staat dus zo’n 350 miljoen mis en op diesel dus iets van 290 miljoen.

populariteit diesel neemt af

Waarom stijgen de dieselprijzen zoveel harder dan benzineprijzen?

Nog even en dieselaars betalen evenveel per liter, maar ook nog steeds meer wegenbelasting

Reacties

 • Peter heeft op 31 maart 2022 geschreven:

  De accijns gaat 17 cent omlaag. Over accijns wordt ook btw gerekend. 21% over 17 cent is ook nog eens ruim 3,5 cent. Benzine zou dus ruim 20,5 cent goedkoper moeten worden!

  Reageer
 • Ben er klaar mee heeft op 13 maart 2022 geschreven:

  Met dank aan alle kiezers van dit kabinet. Het kwartje van Kok is in feite van Hanjja Maij Wegge . Ok klein detail, maar wat onbegrijpelijk blijft is dat de gemiddelde Nederlander nog op dit kabinet stemt. We worden aan alle kanten leeg getrokken en bedonderd . Jaren van bezuinigingen en in ineens beschikt de regering over miljarden ? Slaap door bij de volgende verkiezingen.

  Ik ga lekker in Belgie tanken 😂😂😂😂

  Reageer
 • Johanna heeft op 13 maart 2022 geschreven:

  We betalen al wegenbelasting. Waarom dan ook nog €0,83 per ltr. afdragen aan het rijk?
  Als de benzine €0,13 per ltr goedkoper wordt blijft auto rijden met € 2,30 per ltr nog duur !

  Reageer
 • Ron heeft op 13 maart 2022 geschreven:

  Wordt lpg ook verlaagd?

  Reageer
 • Anti heeft op 12 maart 2022 geschreven:

  Het kwartje van kok de duizend van rutte de compensatie voor energie zoveel miljoenen die eerst niet maar dan door rutte wel naar Italië gaat zodat die mensen met hun 55 st met pensioen kunnen gaan enz enz allemaal beloftes die niet gaan gebeuren en dan de woningnood eigen mensen kunnen geen woning krijgen maar voor alle niet Europeanen moet op heel korte termijn huizen met inboedel klaar gemaakt worden
  Zolang er domme mensen zijn die op dezelfde mensen blijven stemmen en blind vertrouwen hebben in dit mogolen kabinet terwijl het hele kabinet is weggestuurd zal er nooit en te nimmer iets veranderen

  Reageer
 • Rievako heeft op 12 maart 2022 geschreven:

  Het blijft een vreemd fenomeen. Accijnzen worden verlaagd en het kost de staat zoveel miljoen. Het kost de staat helemaal niets maar dat bedrag komt niet binnen. Dat is een hele andere strekking en zou/zal de staat net zoals de burgers de tering naar de nering moeten zetten en veel ambitieuze plannen eerst maar eens moeten parkeren.

  Reageer
 • BigBlockV8 heeft op 12 maart 2022 geschreven:

  Als de kostprijs van brandstof omhoog gaat, dan gaat de accijns ook omhoog. Het is immers een percentage van de kostprijs. Over de gehele prijs (kostprijs+accijns) wordt nog eens BTW gerekend, dubbele belasting dus. De inkomsten van de staat, zijn bij het omhoog aan van de brandstof(kost) prijs dus hoger. Nu doet men net alsof het de staat miljoenen kost, nu men de accijns verlaagd, maar de staat harkt nog steeds veel meer accijns en BTW naar binnen t.o.v. de brandstofprijzen van een paar maanden geleden.. Het is maar net hoe je het brengt.

  Reageer
 • John heeft op 12 maart 2022 geschreven:

  Kwartje van Kok kwam er ook tijdelijk bij, we zijn alweer dertig jaar verder.
  Als dit tijdelijk eraf gaat, is dat dan ook voor dertig jaar.
  Als de ministers iets minder zouden verdienen, zouden ze ook klagen over de belasting.

  Reageer
 • M heeft op 11 maart 2022 geschreven:

  “Op benzine loopt de staat dus zo’n 350 miljoen mis en op diesel dus iets van 290 miljoen.” Ipv dat de overheid voor ons werkt werken wij voor de overheid lekker dan. En als ze het mis lopen zijn het wel onze hard verdiende centjes. Dankjewel he belastingdienst “legale maffia”

  Reageer
 • Reintje heeft op 11 maart 2022 geschreven:

  kwartje van kok er eindelijk af. hehe

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear