Klagen over andere weggebruikers is gezond

Maar provoceer niet de andere weggebruikers

Klagen over andere weggebruikers is gezond
Foto('s): aranprime / Unsplash

Niemand kan goed autorijden, daar is iedereen het over eens. De uitzondering ben je natuurlijk zelf, want jij kan het als enige wel. Dat is tenminste wat keer op keer uit onderzoek blijkt. Het is dan ook heel logisch dat er dagelijks wat frustraties zijn in het verkeer. Moet je je dan stilletjes verbijten? Nee, het is gezonder om te klagen over andere weggebruikers. Niet overdreven of met veel agressie, maar gewoon tegenover je passagier of even in jezelf. Provoceer de andere weggebruikers juist niet.

Waarom klagen over andere weggebruikers gezond is

Robin Kowalski, hoogleraar aan de Clemson Universiteit, is van mening dat het gezond is om te klagen. Het ventileren van je klachten kan probleemoplossend werken. Het opkroppen van je frustraties kan ervoor zorgen dat je terechtkomt in een neerwaartse spiraal van negativiteit, en dat is niet goed. ‘Klagen is idealiter volledig oplossingsgericht’, bevestigt Tina Gilbertson, een psychotherapeut en auteur van Constructive Wallowing. ‘Gevoelens erkennen is gezond, het is fysiologisch goed voor je en het is goed voor je emotionele gezondheid.’

Beter dan agressie

Er zit wel wat in. Als je na een krachtterm of twee je frustraties weer los kunt laten, dan is de kous af. Dat klinkt als een betere deal dan wilde handgebaren maken en ergere situaties uitlokken. Het klinkt nog veel beter dan idiote acties zoals een brakecheck. Dus, klaag gerust tegen je passagier over andere weggebruikers of mompel wat in jezelf, dat is gezond. Een welgemeende ‘tjonge, jonge, jonge’ is áltijd geoorloofd.

Reacties
 1. raayn zegt op 30 juli 2021 om 02:48:

  Je depressief van klagen is slecht voor je hart

 2. Francois C zegt op 27 juli 2021 om 16:41:

  Bij mij zelfde gevoel en rij sinds 1968

 3. Ralph zegt op 24 juli 2021 om 17:11:

  Ik klaag over alles en iedereen op de weg…
  Weet niet of het gezond is….

 4. Luciano zegt op 24 juli 2021 om 12:56:

  Hahaha… ik doe niets anders tot ergernis van mijn vrouw.
  Ik ga mezelf met bijna 40j rijervaring (schadeloos) zeker niet de beste chauffeur noemen, het neemt echter niet weg dat er veel mensen niet kunnen rijden.

 5. Fringe zegt op 23 juli 2021 om 21:11:

  Heerlijk, ik ben dus gezond. 😃

 6. L.v.Holland zegt op 23 juli 2021 om 20:40:

  Heel veel bumperkleven. Elkaar geen ruimte gunnen. Eerst drie keer ikke. De bestuurder van tegenwoordig heeft geen inzicht.

  • Dylan zegt op 26 juli 2021 om 16:44:

   Mijne pa geeft dan ne keer gas en dan is’t gedaan…

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken