Directe inspuiting, drukvulling en variabele nokkenastiming zijn voorbeelden van de duizenden innovaties die de afgelopen 150 jaar hebben plaatsgevonden bij de benzinemotor. Maar één ding bleef door de jaren eigenlijk bijna hetzelfde: de motor wordt van metaal gemaakt. En nu de verbrandingsmotor bij veel merken aan zijn einde lijkt te komen, komt Nissan met één laatste innovatie.

Nissan diende een patent in voor een motor die bijna volledig uit koolstofvezel bestaat. Dus geen onderblok uit gietijzer of aluminium meer. Alleen de zuigers zitten in metalen bussen. Tussen het koolstofvezel en de metalen bussen zit ruimte waar bijvoorbeeld koelvloeistof doorheen kan lopen. Het gebruik van koolstofvezel zou het blok extreem licht kunnen maken – en prijzig.

Behalve het gewicht is er nog een voordeel. Omdat er nu veel minder massa op temperatuur hoeft te komen, is de motor sneller warm. De olie is dus sneller op de optimale temperatuur, waardoor er minder kans is op slijtage als de bestuurder zich te vroeg in de rit laat uitlokken. Een nadeel van nieuwe techniek (in het algemeen) zijn betrouwbaarheidsproblemen.

Komt er een koolstofvezel motor op benzine?

Nissan diende het patent in 2021 al in, maar pas dit jaar werd de uitvinding op het internet gepubliceerd. Het is niet bekend welke plannen Nissan bekokstooft met de bijzondere techniek, maar het kan ook zijn dat de koolstofvezel motor nooit in productie gaat. Het zou wel een prachtige techniek zijn voor de volgende GT-R. De foto hierboven is trouwens gewoon van de GT-R50.

Nog meer voordelen bij koolstofvezel onderdelen

Het Amerikaanse Carbuzz ontdekte het patent en stipt ook aan dat Lamborghini een tijdje aan het experimenteren is met koolstofvezel drijfstangen. Hoe minder zwaar de interne onderdelen van de motor zijn, hoe sneller hij toeren zal kunnen maken. De gasrespons zal dus toenemen. Bij AWA Forged Composites kun je zelfs zuigers van koolstofvezel kopen.

Advertentie

Reacties

  • Coen heeft op 23 juli 2023 geschreven:

    Er was laatst ook een onderzeeër in het nieuws gemaakt van koolstofvezel.
    We weten allemaal hoe dat afliep..

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie