De laatste paar dagen van het jaar is het altijd een drukke bedoening bij de dealers. Meestal gaat de bijtelling op 1 januari iets omhoog en zakelijk rijders willen daarom nog even snel een auto voor een gunstig maandbedrag oppikken. Maar voor particulieren is het juist verstandig om de laatste dagen van het jaar een EV te kopen of te nemen via private lease.

De Bovag waarschuwt dat de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) al op 29 december om 12:00 uur sluit en pas op 1 januari 2024 weer opent. Als je die dag na de lunch tekent, dan krijg je niet de 2.950 euro subsidie van de overheid als je een nieuwe EV van maximaal 45.000 euro koopt. Gebruik de laatste dagen van het jaar om een proefrit te maken, maar zet nog geen krabbeltje.

Je hoeft in de laatste dagen ook geen EV te kopen

Overigens is er geen noodzaak om vóór 29 december naar de dealer te sprinten om als particulier een elektrische auto te kopen. De SEPP-regeling is voor 2024 hetzelfde, dus ook op 1 januari krijg je weer 2.950 euro cadeau bij het kopen van een elektrische auto of als je er eentje rijdt via private lease. Voor een gebruikte elektrische auto kun je 2.000 euro krijgen, als de aankoop aan alle voorwaarde voldoet.

De subsidie zou eigenlijk lager zijn in 2024, maar door het tegenvallende succes wil de overheid de prikkel niet nog minder aantrekkelijk maken. Het potje voor nieuwe EV’s van in totaal 67.000.000 euro is nu voor 57 procent opgebruikt. Helemaal leeg zal hij dit jaar dus niet gaan. Het potje van 32 miljoen euro voor tweedehandsauto’s gaat net wel of net niet op dit jaar; daarvan is nog maar 2 procent over.

Komt er wel een run van de zakelijk rijders?

Voor het eerst in jaren verandert er niets in de bijtelling voor elektrische auto’s. Voor EV’s is de bijtelling 16 procent over de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde. Over elke euro boven dat bedrag is de bijtelling 22 procent. Het maakt voor de leaserijder dus niet uit of ze op 30 december of op 1 januari een contract afsluiten voor een nieuwe auto.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear