Lamborghini is goed met atmosferische V12-motoren. Al enige decennia, trouwens. Ze zijn daarbij ook niet slecht in het bouwen van doorgeslagen circuitmonsters. En de laatste creatie is waarschijnlijk het gekst van allemaal. Sta ons toe je voor te stellen aan de Lamborghini Essenza SCV12. Achter de bestuurder ligt de krachtigste atmosferische V12 die het merk ooit bouwde. Het totale vermogen is officieel ‘meer dan 820 pk’.

De Italianen lieten de afdeling Squadra Corse los op de auto, omdat een kenteken niet op het wensenlijstje stond. De Lamborghini Essenza SCV12 stoelt op een nieuwe generatie monocoque. De koolstofvezel structuur is zo sterk dat er geen rolkooi nodig is. En zelfs zonder rolkooi krijgt de Lamborghini Essenza SCV12 een FIA-keurmerk. De carrosserie bestaat uit slechts drie delen, die tijdens een pitstop makkelijk te wisselen zijn.

De 6,5-liter V12 kan zijn gassen kwijt door speciale uitlaten die tegendruk reduceren. Uiteraard heeft de auto een pushrod-ophanging achter, die direct op de versnellingsbak is gemonteerd. Deze sequentiële zesbak gooit al het vermogen naar de 20-inch magnesium achterwielen. Vóór hebben de velgen het maatje 19 inch, en ze omhullen een set Brembo-remmen. Bij 250 km/u moeten de splitter, diffuser en spoiler 1.200 kilo aan downforce genereren. En dat voor een auto van 1.380 kilo.

Binnenin de Lamborghini Essenza SCV12

Het Y-vormige dashboard is onderdeel van de dragende structuur en zit vol met knoppen. Als je een Lamborghini Essenza SCV12 koopt, word je opgenomen in een speciaal trainingsprogramma met leraren als Emanuele Pirro (vijfvoudig Le Mans-winnaar) en Marco Mapelli (Nürburgring-ronderecordhouder in de Aventador SVJ). Je kunt zelfs een personal trainer voor je lichamelijke staat krijgen. Lamborghini plaatst de SCV12 voor je in een speciale garage, waar je hem via een app 24/7 in de gaten kunt houden.

Het merk organiseert diverse evenementen waarbij je kunt aangeven dat je in jouw SCV12 wilt rijden. Zij nemen hem dan mee naar het circuit en verzorgen alles. Er worden slechts 40 exemplaren gebouwd van de Lamborghini Essenza SCV12, voor 2 tot 3 miljoen euro per stuk. Momenteel zijn er nog geen signalen dat ze allemaal uitverkocht zijn, maar we hebben een vermoeden dat dat nooit lang kan duren.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie