Koenigsegg, SSC en Hennessey Performance staan allemaal op het punt om (opnieuw) een recordpoging te doen. De drie merken hebben het idee de snelste auto ter wereld te hebben. Alleen de vraag: waar test je zoiets? Niet op een circuit, want er zijn haast geen circuits die lang genoeg zijn. Op een heel grote oval zou het kunnen, maar we achten de kans niet zo groot dat Bugatti het hek van Ehra-Lessien opent voor recordpogingen van andere merken. Zou wel sportief zijn, trouwens. En op de Autobahn tussen al het andere verkeer, dat is ook geen bijster goed idee. We gaan dus op zoek naar de langste rechte weg ter wereld. De automerken moeten ervoor zorgen dat een overheidsinstantie een brede, lange en strak geasfalteerde weg voor ze afzet. De Amerikaanse staat Nevada doet daar meestal niet zo moeilijk over. Op een afgezet stuk weg in het midden van nergens zette de Koeningsegg Agera RS het huidige snelheidsrecord en op hetzelfde asfalt deed SSC ook een poging. Maar wat zijn andere kanshebbers? Wat zijn de langste rechte wegen ter wereld? Het is geen makkelijke opgave om deze te vinden, want ook al lijkt een weg kaarsrecht op de kaart, in het echt kan er zomaar een knik in het asfalt zitten.

De langste rechte weg in Nederland?

In Nederland een fatsoenlijke lange rechte weg vinden is lastig. Want onze rechte stukken zijn kinderspel in vergelijking met wat we op andere plaatsen op deze aardbol vinden. De Afsluitdijk is een grote kanshebber; daar kun je ongeveer 22 kilometer lang rechtuit rijden. Verder valt het vies tegen.

Highway 33 – Canada – 140 kilometer

Het echte werk begint in Canada. Daar is het met een slecht uitgelijnde auto 140 kilometer lang afzien als je van Regina naar Stroughton rijdt. Dit is een van de langste rechte wegen die er zijn, nét iets korter dan die in een stuk warmer deel van de wereld.

Eyre Highway – Australië – 146,6 kilometer

De Eyre Highway is een stuk weg van 1.600 kilometer lang. De snelweg verbindt West-Australië met Zuid-Australië. Het langste rechte stuk op deze snelweg meet 146,6 kilometer. Het is daarmee officieel de langste rechte weg van Australië. Waarschijnlijk is er ook geen snars te zien.

Highway 46 – Verenigde Staten – 190 kilometer

De saaist mogelijke Amerikaanse roadtrip begint in Streeter en eindigt in Oxbow. Als je ergens verlangt naar een toekomst vol autonome auto’s dan is het hier wel. Het moet vrij deprimerend zijn om de navigatie te horen zeggen: ‘Pak over 190 kilometer de afslag.’

Snelweg 10 – Saoedi-Arabië – 195 kilometer

Als je dacht dat er op het stuk asfalt in Australië weinig te beleven viel, probeer hier dan eens wakker te blijven. Bij de derde kameel heb je het echt wel gezien, vermoeden we. De enige troost is dat je op de meeste stukken van de langste rechte weg wel 140 km/u mag rijden. Beter dan 100, dunkt ons.
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie