‘De kamer was doodstil’, zegt de Lego’s Senior Art Director Allan Jensen. ‘Het was erg grappig. Ik heb ze nog nooit zo gezien.’ Een paar seconden daarvoor kreeg de kamer vol Lego Technic-ingenieurs te horen dat ze een levensgrote Lego Bugatti Chiron mochten bouwen. En: de auto moest rijden.

Pas nadat projectmanager Lukás Horák en zijn team stopten met lachen, realiseerden ze zich dat het geen grapje was. ‘Deze projecten beginnen altijd met veel lachen. En daarna komen de problemen.’

Hier zijn we dan. Iets meer dan een jaar vol problemen later. 13.500 uren verdwenen in de levengrote Lego Bugatti Chiron en nog eens 1 miljoen Lego-steentjes. En het gevaarte van 1.500 kilo beweegt op eigen kracht.

Het gewicht is de eerste uitdaging. De Lego mag niet buigen. Het team testte ontwerpen door er simpelweg op te gaan zitten. Voor de koets bedachten de Lego-bouwers het zogenoemde ‘stof’. Driehoekige elementen die gebogen konden worden om de carrosserie te bouwen.

De aandrijving

Pavel Volny, de elektro-maestro, kreeg de taak om de auto te laten bewegen. ‘Dat was niet makkelijk’, glimlacht hij. In de Lego Bugatti schuilen 24 Lego-motorpakketten, maar daarin elk 96 Lego Power Function-motoren. Het totaalvermogen is een ontzagwekkende 5,2 pk en 92 Nm koppel.

De theoretische topsnelheid is 29 kilometer per uur. Al hebben ze dat nog nooit bereikt. Oh, en je kunt ook werkelijk plaatsnemen in de Lego Chiron. Het rempedaal verbreekt de magnetische koppeling met de achterassen. Plus de achterspoiler functioneert ook echt.

VIDEO: Levensgrote Lego Bugatti Chiron rijdt echt

Reacties

  • Gert de Vries heeft op 30 augustus 2018 geschreven:

    Kun je deze ook bij de plaatselijke speelgoedwinkel halen? Doen!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)