De Europese Unie is gek op regeltjes, maar dit gaat toch wel wat ver. De Europese Unie zou ten strijde trekken tegen lichtvervuiling en daarom het lichtgevende logo op de motorkap van Rolls-Royce verbieden, zo meldt de Daily Mail. Het verbod geldt zelfs met terugwerkende kracht, dus alle eigenaren moeten officieel het lampje van de lichtgevende Spirit of Ecstasy laten loskoppelen. Rolls-Royce biedt klanten een terugbetaling aan voor de optie en plaatst desgewenst een zilverkleurig exemplaar op bestaande modellen. De optie voor een lichtgevende Spirit of Ecstasy kost zo’n 4.000 euro en wordt momenteel nog aangeboden op de site van Rolls-Royce.

Nu staat de Engelse Daily Mail er nogal om bekend niet de grootste fan te zijn van de EU, dus wellicht dat een redacteur iets te gretig was. Het klinkt wel érg vergezocht om het logo te verbieden vanwege lichtvervuiling. Veel nieuwe modellen hebben extra verlichting op de neus; zo heeft de Volkswagen Golf GTI een lichtgevende strip tussen de koplampen en BMW’s zijn te bestellen met lichtgevende grilles. Om nog maar te zwijgen over de rem- en achterlichten die tegenwoordig veel over de volledige breedte van auto’s lopen. We hebben navraag gedaan bij BMW en Rolls-Royce, en wachten nog op antwoord. We updaten dit bericht zodra we meer weten.

De Spirit of Ecstasy heeft geen vleugels

Rolls-Royce baseerde de Spirit of Ecstasy op actrice Eleanor Thornton en het beeldje prijkt al sinds 1911 op de neus van Rolls-Royces, toen uiteraard nog niet verlicht. Het ornament wordt vaak de Flying Lady genoemd, maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Wat je ziet, zijn namelijk geen vleugels maar waaiende kleding. Daarom wordt de Spirit of Ecstasy soms ook wel ‘Ellie in her Nightie’ genoemd, wat je kunt vertalen naar ‘Elly in haar nachtjapon’. De optie om een lichtgevende Spirit of Ecstasy te kopen, is er pas een paar jaar.

Update: Rolls-Royce in Engeland laat weten geen reactie te hebben op het verbod van de lichtgevende Spirit of Ecstacy. Een woordvoerder in Nederland laat weten dat het lichtgevende beeldje inderdaad niet meer mag, maar dat dat al een jaar zo is. In plaats van het lichtgevende logo, kun je nu een lichtgevende grille krijgen. Net als BMW dat heeft, en beide zijn legaal.

Reacties

 • Michael heeft op 15 oktober 2020 geschreven:

  Echt wel lelijk!!

  Reageer
 • TG heeft op 13 oktober 2020 geschreven:

  Was ook niet nodig geweest om the Spirit of Ecstasy te verlichten want wie herkent deze bolide niet van 100meter?

  Reageer
 • Showman heeft op 13 oktober 2020 geschreven:

  Dit verbod is hopelijk vanwege de wanstaltigheid van dit ding. Een moderne Rolls wordt sowieso al gekocht als een verlengstuk van het ego van de eigenaar, maar zo’n lichtgevend Action-artikel op de motorkap is wel het ultieme compensatiemiddel voor een heel klein pikkie.

  • pikkie heeft op 14 oktober 2020 geschreven:

   Ik heb een klein pikkie, maar wel een rolls royce. En ook een lekker wijf, ze is met me omwille van m’n geld, maar dat maakt niet uit, want ze is super lekker. Mijn klein pikkie rijdt ze elke dag netjes af, het lijkt haar niet te storen. Jaloers?

   • Showman heeft op 15 oktober 2020 geschreven:

    1. Jij hebt geen Rolls. 2. Je hebt al helemaal geen lekker wijf. 3. Er is niets wat jou rijdt, behalve je dagelijkse 5-tegen-1. 4. Jaloers? Hoe de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

    • Lezer heeft op 15 oktober 2020 geschreven:

     Boem over en uit! Pikkies ego doet nu zo au dat hij een Hummer gaat kopen.

     • Jos heeft op 24 september 2023 geschreven:

      Jammer heren. Een Rolls Royce is het toonbeeld van kwaliteit, souplesse, topklasse in elke zin, zonder consessie aan benodigde aandacht daarvoor. En dat, in stijl. Ja uw afgunst spreekt hier, en waarvoor? Ga naast die Rolls staan, kijk, ruik, luister, en u snapt dat men m aanschaft als met dat kan. Rijd er eens in. En alle ingenomen verlichte Spirits zijn bij mij welkom.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  • Het heeft op 13 oktober 2020 geschreven:

   En jaloerse losers die vol afgunst zitten hè

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear