Een beetje bijlmoordenaar gaat natuurlijk nog ambachtelijk liften zonder hulpmiddelen, het liefst op een gure herfstnacht in de buurt van het bos. Maar voor mensen die willen liften om van A naar B te komen (statistisch ongeveer de helft van de lifters) is het nu in Brabant een stuk makkelijker geworden door de komst van speciale liftzuilen.

In de gemeenten Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk staan sinds een maandje of twee zogenoemde liftzuilen. Dit zijn een soort bushokjes, maar dan speciaal om te liften. Je kunt zelfs in de lichtkrant boven het hokje aangeven welke richting je op moet. Dit geef je aan door op de kaart een knopje in te drukken. Automobilisten kunnen dan stoppen om je op te pikken.

‘Steek het OV maar in je…’ | Foto: © Brainport Bereikbaar

Het initiatief F’kes Meerijden. En als je dit nu anders leest dan ‘efkes’, dan ligt dat niet aan jou. Je bent gewoon verpest door het internet. De gemeentes willen mensen uit de auto hebben omdat de wegen dichtslibben, maar het OV volstaat niet om iedereen goed rond te brengen. Daarom zijn de liftzuilen bedacht.

Geen geldig excuus om te laat te komen op je werk

Tegen Trouw vertelt de projectleider van F’kes Meerijden dat de liftzuilen in Brabant niet bedoeld zijn voor het woon-werkverkeer. Daar zou liften ‘te onvoorspelbaar’ voor zijn. Vooral als je even spontaan naar iemand een dorpje verderop wilt gaan, kan het een uitkomst bieden. Ook is het vooral bedoeld voor volwassenen; het zou geen goed idee zijn om kinderen te laten instappen bij onbekenden.

De bedenkers zijn van mening dat de kleine dorpjes heel geschikt zijn voor dit soort initiatieven: ‘De liftzuilen spelen in op de sterke sociale cohesie in een dorp, de “ons-kent-ons-cultuur” maakt het minder spannend en zelfs leuk om een lift te nemen of geven.’ In de plaatjes Hulsel, Hoogeloon, Wintelre, Knegsel, Weebosch en Luyksgestel kun je de zuilen dagelijks gebruiken tussen 06:30 en 22:30 uur.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear