Een betaalverzoekje sturen voor een dienst die nog niet volbracht is, is al aan de twijfelachtige kant. Laat staan dat dat verzoek bestaat uit een getal met zes nullen. Het overkwam een man in het Amerikaanse Iowa. Hij vroeg een garage om zijn Maserati Ghibli uit 1967 te restaureren. Het debacle liep uiteindelijk uit op een rechtszaak.

Volgens de Indianapolis Star kocht de man de klassieke Ghibli in 2010 voor 16.000 dollar, nu zo’n 15.000 euro. Volgens de garage zou de klus ongeveer één tot twee jaar duren en in totaal 200.000 dollar kosten. De garagehouder bleek er flink naast te zitten met zijn inschatting, want na vier jaar had de man nog steeds zijn Maserati niet terug.

Tot overmaat van ramp krijgt hij een factuur binnen van de garage. Op de rekening staat een bedrag van 1 miljoen dollar. Inderdaad, vijf keer zoveel als ze hadden afgesproken. En daar houdt de gekkigheid niet op. De garage zou volgens de aanklacht zonder toestemming van de eigenaar een volledige restauratie hebben uitgevoerd.

Een eerder project ging ook al fout

De rekening was overigens niet alleen voor de Maserati. De garagist had in de tussentijd nog een lucratief voorstel om een originele Austin-Healey 100M te kopen. Ze zouden de auto met z’n tweeën kopen en de kosten splitten. Hij zou 50.000 dollar moeten inleggen en nog eens 10.000 dollar voor het werk.

Uiteindelijk kreeg de man een rekening voor 130.000 euro voor de Austin-Healey. Kan gebeuren, zou je zeggen, maar achteraf bleek het ook nog eens geen echte 100M te zijn én het werk was nog niet eens uitgevoerd door de garage.

De rechtbank straft de garage

De rechtbank oordeelt dat de eigenaar van de Maserati Ghibli een ‘schade’ van 2,4 miljoen dollar heeft opgelopen. Hoe ze precies op dat bedrag zijn gekomen, is niet bekend, maar waarschijnlijk zitten er nog kosten bij van advocaten en andere randzaken.

De rechtbank is van mening dat de garagehouder ‘opzettelijk en moedwillig minachtend’ omging met de rechten van de auto-eigenaar. Daardoor krijgt de garage nu een factuur van 7,2 miljoen dollar op de mat. Dat is inderdaad het bedrag van 2,4 miljoen keer drie.

Reacties

  • LeaFrancis heeft op 30 december 2022 geschreven:

    Het is “de kosten delen”, niet “splitten”. Er staan nog meer Anglicismes in dit artikel wat aangeeft dat jullie het uit een Amerikaans blad hebben overgenomen – en slecht vertaald.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)