Of je nu een Porsche of een Daihatsu voor de deur hebt staan; iedereen betaalt in Nederland hetzelfde tarief voor de snelheidsboetes. Dat werkt niet zo in Finland. Daar is je inkomen bepalend voor de hoogte van je snelheidsboete. Dat komt niet zo lekker uit voor een zakenman, want hij kreeg een boete van 121.000 euro voor een kleine overtreding.

Hij reed 82 km/u op een weg waar 50 km/u de maximumsnelheid is. We weten helaas niet wat voor auto hij hiervoor gebruikte. Nogal een flinke boetebedrag, maar misschien valt het mee. Volgens RTL Nieuws staat de boete gelijk aan twee weken inkomen voor de man. Reken het maar terug naar je eigen inkomen; nog steeds zuur, maar je gaat er niet failliet door.

De man zou overigens 100 miljoen euro waard zijn, dus echt pijn doet de bekeuring niet. Minstens zo vervelend als de boete: de man is tien dagen zijn rijbewijs kwijt. Tegenover de Finse krant Nya Aland doet de zakenman zijn verhaal: ‘Ik betreur de zaak enorm en hoop dat het geld in ieder geval via de schatkast voor de gezondheidszorg wordt gebruikt.’

Extra pijnlijk: De boete was bijna maar 200 euro geweest

Over zijn snelheidsovertreding zegt hij: ‘Ik begon net te vertragen, maar ik denk dat het niet snel genoeg ging.’ Had de man 12 km/u sneller vertraagd, dan was de boete uitgekomen op 200 euro in plaats van 121.000 euro. Dat maakt het wel extra pijnlijk; als hij één seconde langer had geremd dan zou dat waarschijnlijk 120.800 euro gescheeld hebben.

Een ‘wat als’ waar je weinig aan hebt inderdaad, maar het geeft wel aan hoe de man makkelijk een ton had kunnen besparen. In Nederland krijg je voor een vergelijkbaar vergrijp een boete van 450 euro. Valt nog mee dan.

Reacties

 • alexander heeft op 6 juni 2023 geschreven:

  tja ik vind het wel een stuk eerlijker op de finse manier. mij doet een boete van €450 veel meer zeer dan iemand die drie of vier keer zoveel salaris heeft. ik ben voor om de boetes een percentage van je inkomen te laten zijn!

  • Goof heeft op 6 juni 2023 geschreven:

   Mee eens

   Reageer
  Reageer
 • Gigi 52 heeft op 6 juni 2023 geschreven:

  Op de foto staat een Alfa, maar welke kan ik ook niet zeggen, maar ik veronderstel dat dit maar illustratief is.
  Overigens vind ik de boete buiten alle redelijke proportie. Boetes koppelen aan het inkomen is onrechtvaardig, omdat er velen zijn (in België toch) die langs allerlei achterpoortjes hun belastbaar inkomen weten te verlagen tot een modaal inkomen. Dit is een Belgische sport en wordt “fiscus schieten” genoemd. Bovendien wat doe je met de drugsbaronnen die leven van een uitkering, maar wel rondscheuren in de dikste bakken ???

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear