Goedkoop inkopen, duur verkopen – is het droomrecept van iedere ondernemer. Ook als je niet van plan bent om een product te gaan doorverkopen, kan groot inkopen je een voordeeltje opleveren. Zo dacht iemand er in het Duitse Schwäbisch Hall ook over. Een man kocht ongeveer 1.000 liter diesel in en bewaarde het in verschillende vaten en jerrycans. Een buurtbewoner dacht er het zijne van en klopte aan bij de burgemeester.
De politie is samen met nog wat instanties naar het thuisadres van de man gegaan. Daar vonden de agenten wat ze zochten: ‘Volgens de feedback van het waterschapsbureau ging het om drie vaten van 200 liter en meerdere plastic jerrycans van 60 liter’, zegt een politiewoordvoerder tegenover de lokale krant Schwäbische. Hoeveel er in de vaten zat, is niet bekend. De burgemeester schat in dat het op ongeveer duizend liter uitkomt.
De man houdt de 1.000 liter brandstof voor zichzelf
De eigenaar van de berg diesel zegt dat hij niet van plan was om een handeltje in diesel op te zetten: ‘Het ging om privégebruik zonder doorverkoop’, zegt de woordvoerder van de lokale politie. Toch moet de man mee naar het politiebureau. De woordvoerder legt uit waarom: ‘Juridisch gezien exploiteerde de burger een voorziening voor de opslag en het gebruik van waterverontreinigende stoffen. Dergelijke systemen mogen alleen worden gebruikt als ze voldoen aan de algemeen erkende regels van de techniek.’
Hoeveel brandstof mag je eigenlijk inslaan?
Vanuit de Nederlandse rijksoverheid schrijft de Inspectie Leegomgeving en Transport het volgende: ‘In het geval van brandstoffen mag maximaal 240 liter brandstof in hervulbare houders van maximaal 60 liter worden meegenomen. Wel moeten er maatregelen worden getroffen om elke vorm van lekkage onder normale vervoersomstandigheden te voorkomen.’ Dat is dus voor onderweg.
In een verkoopruimte is dat anders. Brandstofhandelaar Aspen Benelux schrijft dat je 300 liter benzine mag opslaan zonder lekbak. ‘Op schappen met een lekbak met 100% opvangcapaciteit mag je 800 liter benzine opslaan.’ Zit daar een woonhuis boven? Dan mag je 150 liter op normale schappen opslaan en 300 op schappen met een lekbak.
Wen heeft op 5 juli 2023 geschreven:
Tjah ik denk maar zo, als je iets leuks / spannend doet.. Zorg dan dat je niet betrapt wordt.
Jay heeft op 4 juli 2023 geschreven:
Die man heeft wel echt goeie die hem van harte heeft gegund
Hendrik heeft op 4 juli 2023 geschreven:
Met de vrachtwagen mag je 1000 liter aan auto hangen , kom je er boven de aantal liters dan val je onder het ADR vervoer ,
Maar die 1000 liter mag alleen in orginele brandstof tanks zitten , af fabriek van de vrachtwagen.
Sieb heeft op 4 juli 2023 geschreven:
Het klopt niet. Hier in Nederland mag je zelfs met max. 500 liter rondrijden. Je mag max. 240 liter over de grens nemen in de boven genoemde vatgrootte. Kijk eens wat er in een vrachtwagen gaat.
Bas Leesberg heeft op 4 juli 2023 geschreven:
Hi Sieb,
Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport mag er 1.500 liter brandstof in de brandstoftanks van het voertuig zitten. Van die 1.500 mag er 500 liter in een reservoir op een aanhangwagen staan. Deze brandstof moet je dan wel gebruiken voor de vrachtwagen.
We halen deze informatie hier vandaan: https://www.ilent.nl/onderwerpen/gevaarlijke-stoffen-weg/voorbereiden-vervoer-gevaarlijke-stoffen-over-de-weg/vrijstellingen-adr