Maserati bestaat honderd jaar en om zeker te weten dat je dit heuglijke feit nóóit in je hele leven meer zult vergeten, presenteren ze in Genève deze Alfieri. Als je dacht dat je wist wat 'mooi' was, je ziet het: je had er geen flauw benul van…

Pas vorige zomer is een klein designteam in het Maserati Centro Stile in Turijn begonnen met het vormen van de Alfieri, met als inspiratie klassiekers als de A6 GCS-53 Pininfarina racer uit 1954. De auto is nadrukkelijk nog in een conceptfase, maar de eindverantwoordelijke voor het project, Lorenzo Ramaciotti, geeft al sterke hints in de goede richting: 'Ik kan niet bevestigen dat we deze auto over twee jaar in productie zullen zien, maar dat het iets soortgelijks zal worden, is zeker.' Kijk, dat horen we graag.

Met z'n als vanzelfsprekend in elkaar overvloeiende lijnen, z'n goddelijke proporties en z'n imposante, op klassieke spaakwielen geïnspireerde velgen (20 inch vóór, 21 inch achter) is de Alfieri adembenemend zoals alleen een Maserati dat kan zijn. Het interieur heeft een 2+2 layout en een helder, simpel maar wonderschoon dashboard. Zoals we steeds vaker zien, zijn er geen analoge klokken te bekennen; enkel een groot tft-scherm met smaakvolle graphics. Poltrona Frau-leer omhult het geheel.

Wanneer we het een kort moment voor elkaar krijgen om onze ogen van de betoverende plaatjes van de Alfieri af te trekken, komen we er achter dat Maserati 'm gebaseerd heeft op het platform van de GranTurismo, maar dan met een 24 centimeter kortere wielbasis. De Alfieri is dan ook compact in z'n afmetingen en doet daarin denken aan dat andere tweedeurs brokje pracht in Genève, de Jaguar F-type Coupé. De bekende 4,7-liter V8 met 460 pk drijft de achterwielen aan, en dat die motor goed is voor topprestaties en een geluid dat de wereld doet verstommen, mag bekend zijn. Een zestraps MC Shift-transmissie, tegen de limited-slip achteras geplaatst voor een optimale gewichtsverdeling, zorgt voor de overbrenging. Keramische remmen zetten het rijdende kunstwerk weer op tijd stil.

Maserati, dit is de stem van je geweten. Luister goed. Bouw deze auto, en doe het snel.

Reacties

Meer van TopGear