Maserati liet op de Salon van Parijs de nieuwe GranCabrio MC zien. ‘Boeien’, zul je misschien zeggen, ‘da’s gewoon een MC Stradale waar ze het dak van af hebben gehaald. Of, correcter, een GranCabrio waar ze die Stradale-neus op hebben geschroefd. Goh.’ Daar zou je helemaal gelijk in hebben, want meer is het inderdaad niet.

Nu hebben wij een beetje het probleem dat we zo dol zijn op Maserati dat we de persen al zouden stoppen als de Italianen zouden melden dat je de asbak voortaan ook in titaniumgrijs zou kunnen bestellen – wat wellicht ook het niveau was van het nieuws dat Maserati de laatste tijd te melden heeft. Maar niet meer!

In Parijs lieten onze gewaardeerde vrienden namelijk weten te gaan komen met maar liefst drie nieuwe modellen. Beetje jammer dat ze er niet bij vertellen wanneer precies, maar goed, het is in ieder geval binnen nu en twee jaar. Da’s al heel wat. Beetje jammer ook dat ze met de eerste van die nieuwelingen doelen op de nieuwe Quattroporte, waarvan we eigenlijk stiekem gehoopt hadden dat hij al op Parijs zou staan. Quod non. Maar vooruit, dat wordt dus de eerste en alle voortekenen wijzen erop dat hij alle recht gaat doen aan de schoonheid en opwindendheid van zijn voorganger.

Maar dan: nummer 2 wordt een sedan in het E-segment – een concurrent van (de duurdere versies van) de BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes E-klasse. De naam: Ghibli. Dat grijpt dus fijn terug naar het rijke Maserati-verleden, want er waren al twee eerdere Ghibli’s. De een werd gemaakt van 1967 tot 1973 en is naar onze volstrekt onbescheiden mening nog altijd een van de mooiste auto’s evah. De tweede, iets conventioneler vormgegeven Ghibli was de opvolger van de beruchte (want altijd kapotte) Biturbo en werd geproduceerd van 1992 tot 1997.

Nummer 3 wordt een SUV, gemodelleerd naar de concept Kubang die vorig jaar in Frankfurt debuteerde. Hij gaat, als hij in 2014 op de markt komt, echter anders heten. Het wordt Levante, naar de Via Emilia Levante in Bologna, waar de gebroeders Maserati 98 jaar geleden hun eerste stappen zetten op weg naar de verwezenlijking van hun dromen. De introductie van de Levante valt dus mooi samen met het eeuwfeest van Maserati.

En dan nu, omdat het gewoon nóóit gaat vervelen, een filmpje met een brullende GranCabrio MC in de hoofdrol. Volumeknop naar rechts en go!

 

Reacties

Meer van TopGear