Iedereen heeft het zwaar in deze tijden, ook de beroepsgroepen waarvan je het niet zou verwachten. Dus support your locals en ‘vergeet’ je auto wat vaker op slot te zetten. Ook autodieven hebben een gezin te voeden. Vorig jaar werden er 4,7 procent minder auto’s gestolen dan het jaar ervoor, zo meldt Interpolis. Mensen zijn nu meer thuis door corona, en de meeste auto’s worden voor de deur gestolen. Tegelijk presenteert de verzekeraar de meest gestolen auto’s van 2020.

Overigens kan Interpolis niet zeggen of de daling in autodiefstal direct gerelateerd is aan de lockdown van vorig jaar. Het aantal gestolen auto’s daalt al enige jaren. In vergelijking met 2010 is het aantal diefstallen zelfs gehalveerd. In de jaren negentig boerden autodieven erg goed: toen werden 30.000 auto’s per jaar gejat. Met de invoering van startonderbrekers in auto’s daalde de voertuigcriminaliteit enorm.

Aantal gestolen auto’s per jaar

In 2020 verdwenen er volgens Interpolis zo’n 7.100 auto’s in Nederland. Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) komt later deze maand met de definitieve cijfers. In de top 10 van de meest gestolen auto’s van 2020 staan helaas geen absolute aantallen, maar die zullen dus later deze maand wel volgen.

Interpolis zet de meest gestolen auto’s van 2020 op een rijtje in hun AutodiefstalBarometer. Ook autodiefstal lijkt aan trends onderhevig. Waar vorig jaar Audi nog twee keer terugkwam in de top 10 van meest gestolen auto’s, komt het Duitse merk nu helemaal niet meer voor. Ook BMW is minder in trek. De 3-serie zakte in de lijst en de 5-serie verdween. De Ford Focus, de Mazda CX-5 en de Toyota C-HR zijn verrassende nieuwkomers.

De meest gestolen auto’s van 2020

01. Volkswagen Golf
02. Volkswagen Polo
03. Fiat 500
04. Renault Clio
05. Toyota RAV4
06. BMW 3-serie
07. Renault Captur
08. Toyota C-HR
09. Ford Focus
10. Mazda CX-5

Bron: AutodiefstalBarometer

Advertentie

Reacties

  • Carspottingpijnacker heeft op 20 januari 2021 geschreven:

    Elk jaar weer de golf en de polo bovenaan, echt bizar.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie