Meeste CO2-uitstoot door groene denkers

Wat blijkt? Mensen die het vaakst over het klimaat praten, vervuilen zelf het meest

Foto('s): Mitsubishi Mitsubishi Outlander PHEV
Foto('s): ToyotaToyota Prius Logo
Foto('s): ToyotaToyota Prius Logo
Foto('s): BentleyBentley Bentayga Hybrid aan de stekker buiten
Foto('s): MiniMini Countryman Cooper S E All4
Mitsubishi Outlander PHEV
Toyota Prius Logo
Toyota Prius Logo
Bentley Bentayga Hybrid aan de stekker buiten
Mini Countryman Cooper S E All4

I&O Research deed onderzoek naar hoe Nederlanders tegenover de opwarming van de aarde en CO2-uitstoot staan. En daar trokken ze een paar interessante conclusies uit. Bijvoorbeeld dat de mensen die zich het meest druk maken om het klimaat, juist de grootste vervuilers zijn.

Hoger opgeleiden zien het beduidend somberder in voor de volgende generaties (55 procent versus 40 procent onder lager opgeleiden), en ze hebben het vaker over klimaatverandering en wat ze daar zelf aan kunnen doen (41 procent versus 24 procent). Van daden komt het echter niet, want ze stoten veel meer CO2 uit dan lager opgeleiden – stelletje hybridocrieten.

‘Mensen met een hoger inkomen wonen groter en hebben de hoogste energierekening. Ze rijden beduidend vaker met de auto, rijden in de zwaardere automodellen en reizen het vaakst en het verst met het vliegtuig. Ze eten meer vlees dan mensen met een modaal of beneden-modaal inkomen’, aldus het onderzoek.

Eerst de bedrijven, dan wij

Overigens zijn elektrische auto’s vaak zwaarder, dus daar kun je aan de hand van het onderzoek geen directe conclusie uit trekken. Verder vindt 62 procent van de ondervraagden dat de overheid duurzamer gedrag moet afdwingen bij bedrijven. En 59 procent vindt dat hun eigen acties niets uitmaken zolang grote bedrijven niets doen.

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken