Zolang de zelfrijdende auto niet het stuur compleet overneemt, zullen we zelf goed moeten opletten in het verkeer. Extra alertheid is gevraagd op plekken waar veel spellende kinderen rondrennen. Om automobilisten te waarschuwen voor schoolkinderen krijgen bestuurders in de loop van 2024 een digitale melding wanneer ze in de buurt van een school rijden.

Het afgelopen jaar heeft de overheid proeven gedaan met digitale meldingen in Amsterdam, Helmond, ‘s Hertogenbosch, Meijerijstad en Rotterdam. De deelnemers kregen via een navigatie-app de melding ‘je nadert een schoolzone. Matig je snelheid’. Volgens de respondenten werkt dit. Meer dan de helft van de bestuurders lette beter op en ging langzamer rijden na de melding.

De melding is ‘een hele mooie uitkomst’

‘Dat is goed voor de verkeersveiligheid, daarom wordt de proef nu landelijk uitgerold’, schrijft de overheid. De schoolzones waar de meldingen worden gegeven, zijn aangewezen door de gemeente. Het systeem houdt rekening met schooltijden en weet wanneer de schoolvakanties zijn. Wanneer het niet nodig is, krijg je dus ook geen melding.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vindt het ‘een heel mooie uitkomst’ en hoopt met de melding de kans op ongelukken te verkleinen. Het Nationaal Dataportaal Wegverkeer gaat nu alle data verzamelen om het daarna door te sturen naar autofabrikanten en navigatie-apps. Diverse navigatiesystemen geven al schoolmeldingen in het buitenland, dus de integratie zal niet heel lastig zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear