Daar zul je hem hebben: de helemaal nieuwe Mercedes C-klasse. Het recept is bekend; groter, sterker, maar toch lichter en zuiniger. Zelfs het design komt bekend voor, alsof een nieuwe S-klasse en een CLA het wat al te gezellig hebben gekregen. Maar goed, een kind van die ouders kàn er alleen maar goed uitzien, en dat doet de nieuwe C dan ook.

Hij is wel meteen een flinke klap groter geworden: bijna 10 centimeter langer en 4 centimeter breder. De wielen staan zo'n 8 centimeter verder uit elkaar, ruimte die geheel ten goede komt aan de achterpassagiers. Desondanks is de C, mede dankzij overvloedig aluminiumgebruik, zo'n 100 kilo lichter dan de huidige. En mede daardoor is de C tot zo'n 20 procent zuiniger dan zijn voorganger.

Binnenin is het een stuk gezelliger geworden, een kwalificatie die je voorheen niet direct in één adem met Mercedes zou noemen. Maar bekijk de foto's (we hebben er twee gedaan, kun je ook meteen zien hoe groot het verschil kan zijn): daar hou je het wel uit, toch?

Het binnenste barst natuurlijk uit zijn voegen van de snufjes die het leven van de moderne mens draaglijk maken. Mocht je het bijvoorbeeld niet eens zij met de keuze van de radio-dj, dan kun je je eigen muziekjes betrekken van cd, dvd, usb, sd of iPhone (of een ander smartding, via Bluetooth). Daarnaast beschikt de nieuwe C over een geavanceerd head-up display en over de hele rits veiligheidselektronica die je bijvoorbeeld ook in de S-klasse kunt terugvinden.

De motoren dan: dat zijn er in beginsel drie. Een 2,1-liter diesel van 170 pk en twee benzines (1.6 van 156 pk en 1.9 van 184 pk). Later volgen nog een 1.6 diesel (van 115 en 136 pk), een hybride (met 204 pk sterke turbodiesel) en een plug-in hybride. Qua leuk wachten we nog even op de komende zescilinder en natuurlijk vooral op de nieuwe C 63 AMG. Oh, en qua transmissie: er zijn handgeschakelde zesbakken en zeventraps automaten.

De nieuwe C maakt begin januari zijn publieksdebuut op de Detroit Motor Show, kort daarna kun je hem in de Nederlandse showrooms verwachten.

Reacties