Dit is 'm, de nieuwe Mercedes GLA. Nou ja, een concept dan, maar denk de extreemste details weg en dan zie je hem gewoon, de compacte SUV die Mercedes op de markt brengt. En dat kon nog wel eens vlot gebeuren ook.

Kleinere Terrein-alsofjes zijn razend populair (zeker in niet-crisislanden) en het was eigenlijk best eigenaardig dat Mercedes daar nog geen antwoord op had. De GLK is velen toch nog wat te groot, vierkant en duur, maar wat kleiner, ronder en goedkoper vindt iedereen leuk. En dit is dan wat je in overgrote lijnen mag verwachten. 

Qua uiterlijk sluit de GLA mooi aan bij bijvoorbeeld de A-klasse en de CLA – ronder en hipper, waarmee Mercedes ook mensen aan te spreken die vroeger niet zo snel aan een Mercedes zouden hebben gedacht. Waarmee de Duitsers 'jongeren' bedoelen. En mensen graag jong willen zijn en met een SUV willen laten zien heus nog enorm 'actief buitenshuis' te zijn.  

Ook wel eens leuk: de GLA is nou eens géén hybride of elektrische dinges; er zit gewoon een tweeliter benzinemotor in en een zeventraps automaat die de 211 pk moet verdelen. Wat we zeker even moeten vermelden zijn z'n laserkoplampen. Die kunnen niet alleen eh… koplamp zijn, maar kunnen ook navigatie-aanwijzingen op de weg voor je projecteren. Kunnen anderen ook zien wat je van plan bent. Klinkt cool, al zou je op een willekeurig kruispunt ook zomaar knettergek kunnen worden van al die pijlen op de weg. 

De Mercedes Concept GLA maakt z'n debuut op de Autoshow van Sjanghai, die over drie dagen zijn deuren opent. En z'n showroomdebuut? Snel. Een jaartje, hooguit? 
 

Reacties