
Op de een of andere manier lukt het veel automerken nog altijd voor geen meter om in de buurt te komen van de techniek van Tesla. Er werken daar heus nog wel verstandige mensen. Daarom is het zo frappant dat het merk soms gierend uit de bocht vliegt. Of kun je geen pieken zonder dalen hebben? Een van de grootste blunders moet wel het ‘yoke’-stuur zijn geweest. Tesla besloot een vliegtuigstuur in de auto te monteren en dat werkte voor geen meter. Dus nu gaat Mercedes het dunnetjes overdoen.
De yoke van Tesla had een heel groot probleem. Het merk deed niets meer dan het ronde stuur vervangen door het rechthoekige stuur, maar ze deden niets aan de overbrengingen. Je moest het stuur alsnog helemaal ronddraaien bij het parkeren en overpakken op rotondes. Dit werkt voor geen meter als het stuur niet rond is. Wat het nog erger maakt, is dat de knoppen voor de richtingaanwijzer óp het stuur zaten. Inmiddels is het geflopte stuur een optie.
Volgend jaar komt de yoke van Mercedes
Mercedes komt nu ook een yoke, maar de Duitsers pakken het een stuk slimmer aan. Het merk werkt aan ‘steer-by-wire’. Dit betekent dat het stuur niet fysiek verbonden is aan de wielen, maar dat het stuur een elektromotor bedient. Ergens is dit een enge gedachte, want wat als er een foutje in de software zit? Maar het grote voordeel hiervan is dat de elektromotor per situatie anders kan reageren. Al in 2026 kun je een Mercedes kopen met steer-by-wire en een yoke.

Stel je voor je wilt inparkeren. Dan wil je dat de wielen razendsnel reageren zodat je niet het stuur 360 graden hoeft te draaien. Dus op een laag tempo zou een kwartslag van het stuur al genoeg zijn om de wielen helemaal te draaien. Op de snelweg zou dit gevaarlijk zijn, want dan schiet je ineens naar een andere rijstrook.. Daar zouden de wielen juist sloom moeten reageren op de input van het stuur.
De wielen reageren dus variabel op de input van de bestuurder afhankelijk van de situatie. In theorie zou dit betekenen dat je het stuur nooit hoeft ‘over te pakken’ of helemaal rond hoeft te draaien. Mercedes is overigens niet het enige automerk dat werkt aan een yoke met variabele stuurbekrachtiging: Lexus en Toyota zijn hier ook mee bezig.

Is steer-by-wire niet heel eng?
Er is dus geen verbinding tussen het stuur en de wielen. Mercedes maakte meer dan een miljoen testkilometers en zegt dat het heel veilig is. In moeilijke woorden maakt het merk naar eigen zeggen gebruik van een ‘redundante systeemarchitectuur’ naast ‘zeer nauwkeurige sensoren en krachtige regeleenheden’.

In het kort komt het erop neer dat er overal twee van zijn. Dus er mag iets kapot gaan of uitvallen, zelfs dan kun je de auto nog besturen. Als het systeem echt kortsluiting krijgt, dan kan de auto zichzelf nog goed tot stilstand brengen met de achterasbesturing en de ESP. Hoe dan ook is het voer voor filmmakers om een scenario uit te denken waar auto’s van de toekomst goed gehackt kunnen worden.
Dit betekent dat er in principe twee signaalpaden zijn en dus twee keer zoveel actuatoren, evenals een redundante data- en stroomvoorziening. Dit garandeert altijd stuurvermogen. Zelfs in het meest onwaarschijnlijke geval van een volledige uitval is dwarsgeleiding nog steeds mogelijk dankzij achterasbesturing en gerichte wielspecifieke remingrepen via ESP’
Andere voordelen van steer-by-wire
Het grootste argument voor steer-by-wire zullen de zelfrijdende auto’s zijn. Als auto’s ooit nog eens echt helemaal zelfstandig gaan rijden, dan kan de auto het stuur overnemen zonder deze fysiek te bewegen. Ook zou het stuur dan weg kunnen klappen, eventueel. Mooi meegenomen zal zijn dat er minder verschillende onderdelen hoeven te zijn voor auto’s met stuur rechts. Je hoeft geen carrosserie te maken waar het gat voor het stuurhuis rechts zit, bijvoorbeeld.
Volgens Mercedes biedt steer-by-wire de mogelijkheid om het stuurgevoel aan te passen aan de wensen van de bestuurder. Ook kun je in stilstand de auto nu echt gebruiken als gamecontroller, zonder dat de wielen ‘gummen’. Érg belangrijk. Ook de designers van Mercedes zouden nu meer vrijheid krijgen: ze zijn niet meer gebonden aan een stuurhuis dat van het interieur naar de motorruimte moet lopen. Bovendien kun je beter het scherm achter het stuur zien met een yoke.
Lees ook: Je kunt vanaf nu ook nieuwe blauwgroene achterlichten tegenkomen bij auto’s – dit betekenen ze

En ik maar denken dat de meest gehate feature van Tesla die automatische hitlergroet van Musk was…
Steer by wire met een tweevoudig uitgevoerd pad lijkt me vooral interssant als de 2 signaalpaden elkaar tegenspreken. Welke van de 2 heeft dan gelijk?
Ik heb eerder een auto gehad met variabele stuuruitslag en hoewel het uiteindelijk wel went, zal ik niet snel weer een auto kiezen met die optie.
Het steer-by-wire geloof ik verder wel; ik heb ook throttle-by-wire en volgens my ook brake-by-wire en dat werkt prima.
Ik voel me een oude l*l maar zo’n yoke is toch gewoon vernieuwen om het vernieuwen? Een rond stuur voldoet al 100 jaar. Enige voordeel wat een yoke biedt, is meer zicht op de tellers maar de snelheid is sowieso al goed afleesbaar. Mercedes vliegt hier een beetje uit de bocht.