De komende jaren gaan de interieurs van auto’s drastisch veranderen. Want als er eenmaal zelfrijdende auto’s zijn, zijn zaken als pedalen en een stuur eigenlijk niet meer nodig. Voor het zover is, maakt Toyota eerst de voetenruimte bij de bestuurder pedaalvrij. Bij het nieuwe concept van de yoke gebruikt Toyota hendels op het stuur voor het gasgeven en remmen, net als bij een motorfiets dus.

Het nieuwe yoke-stuur noemt Toyota het ‘Neo stuur’. Mocht er ooit een reclamespotje met de nieuwe yoke komen, dan moet Toyota hiervoor wel Keanu Reeves inhuren. Hoe dan ook, het kleinere stuur moet zorgen voor meer zicht en meer ruimte voor de voeten van de bestuurder. Ook moet het stuur zorgen voor een grotere liefde voor auto’s.

Door de pedalen weg te halen, is er volgens Toyota ruimte voor ‘ongelimiteerde rijposities’ en kun je gemakkelijker in- en uitstappen. We vragen ons af in hoeverre oom agent blij is met jouw interpretatie van ‘ongelimiteerde rijposities’. Wel een goede ontwikkeling: met dit stuur kunnen mensen die om wat voor reden dan ook geen voetpedalen kunnen gebruiken, wel autorijden.

Nog meer Toyota concepten

Het speciale Toyota-stuur is een van de ontwikkelingen die het merk laat zien op de autobeurs van Japan. Het merk presenteert ook een studiemodel voor een elektrische Land Cruiser. Deze EV biedt plaats aan zeven personen en heeft een wielbasis van 3 meter. Verder is er een elektrische pick-up genaamd EPU die zo te zien gemaakt is voor surfdudes.

Toyota elektrische pick-up concept

Regels aan het strand: een pick-up met een surfplank op het dak mag in meerdere vakken parkeren | Foto: © Toyota

Daarnaast laat Toyota een elektrische fiets met drie wielen en een elektrische rolstoel zien. Als klapstuk presenteert het merk de Space mobility, een soort offroad maanlandertje die ook prima op aarde met de Dakar Rally kan meedoen. Ieder wiel krijgt zijn eigen elektromotor waarmee hij tegen heuvels van 25 graden kan opklimmen. Dezelfde techniek komt ook in de Baby Lunar Cruiser.

Toyota elektrische offroader concept

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)