Het uitproberen van het comfort van de airbags is meestal geen onderdeel van onze rijtesten. Dat laten we liever aan de Euro NCAP over. Zo zijn er nog wel meer zaken die we niet ervaren als we in een auto rijden, maar zeker wel interessant genoeg zijn om te melden. Wist je bijvoorbeeld dan de nieuwere modellen van Mercedes heel hard ruis afspelen door de speakers als ze denken dat er een crash plaats gaat vinden? Dit wordt ook wel ‘roze ruis’ genoemd.

Mercedes noemt het systeem Pre-Safe Sound en het is best ingenieus bedacht. Door hard ‘roze ruis’ af te spelen in de auto, span je onbewust de stijgbeugelspier (musculus stapedius) in je oor aan. ‘De samentrekking van deze kleine spier verandert kort de verbinding tussen het trommelvlies en het binnenoor, waardoor een betere bescherming wordt geboden tegen hoge geluidsdrukken’, aldus Mercedes.

Auto-ongelukken (en ook zeker het ploffen van de airbag) zijn nogal luid en kunnen voor gehoorbeschadiging zorgen. Door de ruis af te spelen in de auto, zetten je oren zich als het ware schrap voor het harde geluid. Het Pre-Safe Sound-systeem is trouwens niet nieuw, het wordt al een paar jaar geleverd door Mercedes. Desalniettemin vonden we het te interessant om niet wat extra aandacht te schenken. Hoe het klinkt, hoor je in de onderstaande video.

Mercedes speelt ruis voor een crash

Reacties

 • Flipje heeft op 24 december 2021 geschreven:

  Jahoor….en als je de klapper maakt, stond 5 minuten van te voren de am bulance en brandweer reeds op je te wachten 🙂

  Reageer
 • Flipje heeft op 24 december 2021 geschreven:

  Jahoor….en als je de klapper maakt, staat de ambulance al 5min van tevoren op je te wachten 🙂

  Reageer
 • Ronnie heeft op 23 december 2021 geschreven:

  Prachtig, als het zo veel gehoorbeschadiging kan voorkomen dan is het weer top van Mercedes-Benz

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear