Dingen slopen en dan roepen dat het uit naam van de wetenschap is, niemand komt er zo goed mee weg als de Euro NCAP. Bij ons lukt het niet eens als we een glas kapot laten vallen. Dit jaar zette de veiligheidsinstantie alvast zes modellen tegen de muur om ze een beoordeling te geven. De Volkswagen ID.4, de Skoda Enyaq, Cupra Formentor en de Polestar 2 scoorden allemaal vijf van de vijf sterren. Twee auto’s – die je gewoon in Nederland kunt kopen – haalden echter maar twee sterren.

De Dacia Logan en Sandero Stepway

Het zijn de Dacia Logan en Sandero Stepway die de ondermaatse score bij de Euro NCAP laten noteren. De twee modellen halen maar twee van de vijf sterren. De oorzaak ligt hem met name bij de veiligheidssystemen, die tegenwoordig veel invloed hebben op de score. Het automatische noodremsysteem remt bijvoorbeeld niet voor voetgangers of fietsers. Daarnaast is er geen systeem dat de auto binnen de lijntjes houdt op de snelweg.

Veiligheid Dacia lijdt onder besparingen

‘Dacia heeft zijn markt gevonden en daar blijven ze bij, maar een score van twee sterren getuigt niet van ambitie, zelfs niet voor een product met een lage prijs’, zegt Michiel van Ratingen van Euro NCAP. Qua stevigheid is het niet eens zo heel slecht. Als Dacia iets beter zijn best had gedaan op de veiligheidssystemen, dan kon het merk rekenen op vier van de vijf sterren. Een Honda e haalde vorig jaar bijvoorbeeld ook vier sterren. De Hyundai i10 noteerde drie sterren.

De crashtest

Reacties

 • Pjotr heeft op 20 april 2021 geschreven:

  Waarschijnlijk is NCAP ook omgekocht door VAG. Waarom scoort Dacia niet goed? Omdat er bepaalde snufjes niet op zitten die bij andere auto’s vaak gebrekkig zijn. In China hebben ze de VW Passat getest. Die scoorde daar zo bedroevend dat de verkoop ervan ingestort is.

  • Thierry Baudet heeft op 21 april 2021 geschreven:

   Het lijkt Autoweek wel met dat gehuil over VAG. Het is allemaal 1 groot complot! Bill Gates en Soros doen er ook aan mee!

   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 19 april 2021 geschreven:

  Wij hebben ook ooit de eerste versie van Sandero stepway gehad en inderdaad op gebied van veiligheid en rem afstanden is nog heel veel werk aan de winkel om niet te moeten zeggen voluit slecht onbetrouwbaar, wij hebben er een jaar gebruik van kunnen maken tot er een noodstop moest gemaakt worden en de auto gewoon door ging gevolg auto pak kosten aan voor ons nooit meer Dacia onbetrouwbare auto waar je indien een zwaar ongeval mee zou gebeuren je ongetwijfeld niet meer uit zou komen

  Reageer
 • Peter heeft op 18 april 2021 geschreven:

  De veiligheids systemen daar is inderdaad nog heel veel werk aan , heb me ooit de eerste versie gekocht van de Sanders stepway en bij de eerste noodstop die ik mocht nemen liep het volledig verkeerd , Hun abs systeem die erop zat en zou moeten werken hebben deed juist niets gevolg ongeval , voor mij nooit meer een Dacia er zijn er mischien die er wel tevreden over zijn maar ik niet , de twee sterren voor de crash test zijn dus terecht zou zelfs maar ⭐️ Mogen zijn voor mij .

  Reageer
 • Louis heeft op 17 april 2021 geschreven:

  Ik rij met een Opel van 2017.. die heeft ook geen automatische stop voor fietsers en binnen de lijntjes blijven moet ik ook zelf doen

  Reageer
 • Johan Alphons M. De Kuijper heeft op 16 april 2021 geschreven:

  Waarom mogen de mensen niet gewoon de auto van hun eigen keuze en portemonnee rijden. Wat maakt het uit waarin een ander rijdt als je zelf maar datgene rijdt waarin jij je goed voelt!

  • Micha heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Totdat je zelf een fout maak en tot een botsing komt met een onveilige auto en vervolgens alle inzittende dood rijd… hadden ze dan toch maar een veilige auto kan jij lekler blijven slapen s’nachts…

   Reageer
  Reageer
 • Eddy bulthe heeft op 16 april 2021 geschreven:

  Heb juist een nieuwe Dacia komeet grijs gekocht …heb lang aan het zoeken geweest tussen auto’s van 10000-15000 euro …er kwam geen een merk eruit….met alle opties als de stepway plus voor de prijs van 15500 euro in België ….zelfs de Clio kon er niet aan …en ik denk van alle mensen die ik ken ..heb ik er nog niet een horen klagen oven zijn Dacia … natuurlijk niet vergelijkbaar met auto van 30000 euro ….kijk wat je kan kopen met 90 pk motor …weet je de golf GTI had ooit 90 pk in de jaren 1980 en dat was toen een bom …wel wat is er mis aan een Dacia …zelf mijn tweede auto is een Kia Sportage ..en is ook een leuke auto…ik ben content met deze Dacia aankoop …ik ben nu ook een dacia man ..
  Top wagen

  • Liefhebber heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Nou Eddy (of Dacia, Timo, Hans, Sander of Jan, of hoe je jezelf nog meer noemt)… voor 10000-15000 eurietjes rij je ook met minder dan 100000km op de teller in een mooie C-klasse uit 2013, een dikke Talisman uit 2017, een full-option 208 uit 2019, een heel fijne Civic uit 2015, een respectabele V60 uit 2014 of een stijlvolle Giulietta uit 2016. Zoveel keuze en dan neem je een Dacia. Dan snap je er echt helemaal niets van.

   Reageer
  Reageer
 • Dacia heeft op 16 april 2021 geschreven:

  Ik ben blij dat ik geen rekening hoef te houden met hippe die rijden in Volkswagen en andere Duitse Rommel

  • Lezer heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Het lijkt er op dat “Dacia”, “Timo”, “Hans”, “Sander” en “Jan” allemaal dezelfde persoon zijn. Hun Dacia-fanatisme is nogal ongeloofwaardig.

   Reageer
  Reageer
 • Roberto heeft op 16 april 2021 geschreven:

  Ik denk dat ik voor die prijs maar een dikke BMW ga kopen van zo’n 6 a 7 jaar oud. Rijden die trouwens wel binnen de lijntjes als je zit te suffen? En stoppen die wel ongevraagd voor overstekende fietsers?

  • Petrolhead heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Ze blijven wel beter binnen de lijntjes omdat de rechtuit stabiliteit aanzienlijk beter is en ze stoppen ook beter omdat ze veel betere remmen hebben. Daarnaast zijn ze stukken comfortabeler dus bij lange ritten wordt je lang niet zo vermoeid. Mijn persoonlijke inschatting is dat die inderdaad dus een stuk veiliger zijn voor andere weggebruikers.

   Reageer
  Reageer
 • Timo heeft op 16 april 2021 geschreven:

  Wat een flauwe onzin kop dit!
  Ze falen niet bij de botsproef, daar halen ze een nette 4 sterren.
  Alleen omdat je in een Dacia zelf moet opletten worden er 2 sterren afgetrokken!

  Reageer
 • Robbert heeft op 15 april 2021 geschreven:

  Lekker belangrijk weer. Poep! Rijd een 69er Lincoln Continental. Moet je natuurlijk niet mee tegen een muur rijden. Gebruik als het nodig verder wel de kreukelzone van die moderne troep

  Reageer
 • Hans heeft op 15 april 2021 geschreven:

  Rij tot volle tevredenheid al 4 jaar in die Roemeense troep, op LPG. 15K nieuw met navi, airco, achteruitrijcamera en LPG installatie. 1 op 15 en op LPG dus 4-5 cent per KM. Ik hou ‘m zelf wel tussen de lijntjes en rem zelf wel voor fietsers. Tot nu toe 80.000 probleemloze kilometers, alleen beurtjes. Voor m’n ego heb ik geen duitser nodig, sneu als je dat nodig vindt.

  • Ieder z'n meug heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Voor 15k koop je een mooie 2e hands die minder hard afschrijft, een betere uitrusting heeft, beter rijdt en er veel beter uitziet. Als jij denkt dat een Dacia een slimme aankoop is, dan ben je naast een autohater vooral niet zo slim.

   • Sander heeft op 16 april 2021 geschreven:

    Laat mij eens een auto zien die minder afschrijft. Zowel relatief als absoluut doen weinig auto’s het zo goed qua afschrijving als een Dacia.

    Reageer
   • Mangusta heeft op 16 april 2021 geschreven:

    Nou, nou, voor hetzelfde geld rijd je in een “Up”, zonder radio nota bene. De Dacia is gewoon het Renooke 4 van nu, heeft duidelijk meer Cult-status! Nee, tot de bevolkingsgroep die Golf (of Polo) rijden wil ik niet horen: te kort lontje, slecht weggedrag, etc…

    • Hahaha heeft op 16 april 2021 geschreven:

     Een Dacia met cult status? Laat ons niet lachen. Een Dacia is een auto voor mensen met een hekel aan auto’s. En weet je wat het is? Mensen die een hekel aan auto’s hebben kunnen ook niet rijden. Nogal zielig dat je zo verheven doet, terwijl 99% van de weggebruikers zich waarschijnlijk aan jou en je lelijke Roemeense hok ergert.

     • Zorro heeft op 13 september 2021 geschreven:

      Dan zijn er wel heel veel mensen die een hekel hebben aan auto’s, Daca is een van de best verkopende merken in Europa. Vroeger lachen om een Skoda, en kijk nu eens. Dacia is net aan zo’n opmars nezig.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Paske heeft op 15 april 2021 geschreven:

  “De oorzaak ligt hem met name bij de veiligheidssystemen, die tegenwoordig veel invloed hebben op de score. Het automatische noodremsysteem remt bijvoorbeeld niet voor voetgangers of fietsers. Daarnaast is er geen systeem dat de auto binnen de lijntjes houdt op de snelweg.”
  Wat een bullshit om daaraan sterren toe te kennen. Stuk voor stuk systemen welke men kan uitschakelen.
  Euro NCAP zou enkel met passieve systemen en botsproeven rekening mogen houden.

  • Renopel heeft op 16 april 2021 geschreven:

   Rijd zelf ook met een nieuwe auto (€48000) waar ook alle toeters en bellen op zitten bijna alles uitgeschakeld heb auto rijden geleerd heb geen andere dingen nodig automatisch remmen enz kan ik zelf wel (dus wat dat betreft is een Dacia niet verkeerd).

   Reageer
  Reageer
 • Wim heeft op 15 april 2021 geschreven:

  Wel eens de kreukelzone van een fiets bekeken ? Daar rijdt zo’n beetje half Nederland op en die dingen worden gewoon bij bosjes verkocht. Levensgevaarlijk vooral als het E-bikes zijn. Die worden zelfs het meest verkocht, geloof ik.

  Reageer
 • Jan heeft op 15 april 2021 geschreven:

  Sinds wanneer behoort Roemenie tot de Balkan domme idioot

  • @Jan heeft op 15 april 2021 geschreven:

   Wikipedia helpt: “Historians state the Balkans comprise Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Kosovo, Montenegro, North Macedonia, Romania, Serbia, and Slovenia.”

   Wie doet hier nu domme uitspraken Jan?

   Reageer
  Reageer
 • Petrolhead heeft op 14 april 2021 geschreven:

  Laten ze die Roemeense troep lekker in de Balkan houden.

  Reageer
 • Petrolhead heeft op 14 april 2021 geschreven:

  Laten ze die Roemeense troep lekker in de Balkan houden.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)