Hoeveel voertuigen ken jij die kunnen transformeren van een gieter in een brandweerwagen, dan in een sneeuwploeg, mestverspreider, kraan, grasmaaier en Hollywood-superster? En dat allemaal door een paar bouten los te schroeven en een paar hydraulische slangen af te koppelen. Die veelzijdigheid maakt hem de vierwielige liefdesbaby van een Zwitsers zakmes en de Thunderbird Two. Wij besloten deze unieke tractor/vrachtwagen/pick-up, die in zowat alles kan transformeren wat je maar wilt, eens uitgebreid te aan de tand te voelen. Hoe we dat gedaan hebben? Door al zijn mogelijkheden uit te testen. In één dag. We gaan je laten zien waarom de Unimog de enige auto is die je ooit echt nodig zult hebben en waarom hij zo handig is. Vooral wanneer de zombie-apocalyps echt uitbreekt.

Rijden

Deze klinkt nogal logisch. Maar één van de voordelen van de Unimog is dat je ermee op de openbare weg kunt rijden, met de gewenste snelheid. In tegenstelling tot andere werkvoertuigen zoals tractoren. Dan krijg je dus geen scheldende automobilisten meer achter je die bepaalde vingers naar je opsteken. En je kunt gewoon de snelweg op. Het stuur, de tellers en de pedalen kunnen in een handomdraai van links naar rechts gewisseld worden. Handig als je naar Engeland gaat.

De straat vegen

Heb je genoeg van al die McDonalds-resten die over de weg vliegen voor je huis? Geen zorgen. Rust de Unimog uit met een veger en je kunt elke dag de straat schoonvegen. Maar let wel op voor de kat van de buren, want deze veger stopt voor niets of niemand. Uiteraard kun je de accessoires aansluiten op de stroom en/of hydrauliek van de Unimog, zodat je ze kunt bedienen als in een echte veegmachine.

Grasmaaien

Met een Unimog ben je nooit meer een kwartier bezig om de grasmaaier gestart te krijgen. En als je niet een al te grote tuin hebt, kun je de tuin van de buren er meteen bij pakken. Zelfs dan is het klusje al in zo’n vier seconden gepiept, gokken we. Of je doet even een heel voetbalveld in zo’n 40 minuten. Mocht je zo iemand zijn die zijn gras na het maaien nog met een schaartje naloopt, dan kun je kiezen voor EasyDrive, een soort cruisecontrol – maar dan voor snelheden van 0,1 km/u. De snelheid van de auto is onafhankelijk van de snelheid van het gereedschap.

Offroaden

Een doorwaadhoogte van 1,2 meter, stevige portaalassen, monsterlijke banden, lage gearing en differentiëlen zorgen voor een overwinning op ruig terrein. Computers verdelen het koppel en zorgen ervoor dat je niet vast komt te zitten.  Comfortabel is ie niet op ruig terrein. Kleine kuilen en schattige hobbeltjes krijgen hem al aan het wiebelen en stuiteren. Relaxen doe je maar op een cruiseschip.

Sneeuwploegen

In Nederland krijgen we er niet al te veel mee te maken. Maar als het een keer sneeuwt, ligt alles overhoop. Vooral de treinen en de wegen. Met deze patser van een sneeuwploeg hoef je er geen last meer van te hebben. Hij kan 4,4 kubieke meter strooizout dragen en hij kan op plekken komen die voor normale ploegen ontoegankelijk zijn. Wat erg speciaal is aan het voertuig, is dat hij zich diagonaal kan voortbewegen. Best wel een raar gevoel in zo’n groot gevaarte.

Heggen snoeien

Eén brein lijkt amper voldoende te zijn om deze gecombineerde maaiers te besturen. De enigszins angstaanjagende maaiercombinatie kan knippen, maaien en graven. En dat allemaal tegelijkertijd. Je bestuurt hem met pedalen, een stuur en twee joysticks. Je moet dus motorisch goed ontwikkeld zijn om het te kunnen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, voel je je net Edward Scissorhands.

Dingen tillen

Schoppen je kinderen elke dag de bal op het dak? Of kun je nooit bij het bovenste keukenkastje? Zoek dan niet verder, want ook dan is de Unimog iets voor jou. Met een controlepaneel kun je de kraan in elke mogelijke richting bewegen. Het is net zo’n grijpmachine op de kermis, maar dan een die in plaats van suffe knuffelbeertjes kleine caravans kan verplaatsen.

Hout versnipperen

Vind jij het ook altijd zo’n gedoe om bomen op te ruimen? Of je oud papier? Of heb je een vreselijke trui cadeau gekregen die op mysterieuze wijze moet verdwijnen? Je kunt de Unimog uitrusten met een houtversnipperaar, waarmee je je boom in seconden in stof verandert. En niet alleen jouw boom. Alle bomen in je straat. Alle bomen in het park. Kijk uit voor je vingers. En nogmaals: laat die kat met rust.

Dingen trekken, tot wel één miljoen kilo

Er zijn twee soorten Unimogs waaruit je kunt kiezen. Er is een wat kleinere, de versie die je hierboven ziet, met verschillende opzetstukken; en er is een High Mobility Unit. Dat is een extreme offroader die geen gereedschap heeft, maar wel alle soorten vracht kan dragen. Overal ter wereld, op elk terrein. De maximale belasting wordt aangeduid met een cijfer tussen de 200 en 500. De zwaarste versie mag je volladen met tot wel 16,5 ton aan spullen. De U 423 is de grootste krachtpatser, die wordt vooral ingezet in de trein-industrie en kan tot wel 1.000 ton trekken. Jazeker, één miljoen kilo.

Graancirkels

Zoals je nu weet, is de Unimog het enige voertuig ter wereld waar je echt alles mee kunt. Boeren kunnen hem ook gebruiken om hun land te bewerken, door er een grote roller achterop te zetten. Maar je kunt er natuurlijk ook schunnige tekeningen mee maken in velden. Dat worden wel heel aparte graancirkels.

Reacties

  • Martin Cuijpers heeft op 18 januari 2020 geschreven:

    Elektrische auto’s van Daimler /Mercedes zijn de toekomst : zie mijn artikelen “Nieuw Sprookje Efteling” Velocidad “….” Mercedes Avatar Vision “… en” Veiligheid “.
    In mijn Blogger http://www.vrouwengek.com
    O..ja….ik heb gelezen dat het opladen van elektrische auto’s van 8 naar 47 euro gaat kosten. Niet getreurd…. In de toekomstige Vrouwengek Efteling Pyramids zal het opladen totaal GRATIS zijn.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)