Als Toto Wolff en Christian Horner allebei Nederlands spraken, dan had de befaamde discussie in Drive to Survive wellicht geëindigd in ‘ga toch fietsen’. Maar wat als Red Bull echt gaat fietsen? Dan heb je zoiets. De Skarper is een uitvinding van oud-wielrenkampioen Chris Hoy die is geoptimaliseerd met de kennis van Red Bull Advanced Technologies. Je kunt ermee je gewone fiets omtoveren tot e-bike.

Het eindproduct is een uit de hand gelopen Covid-project van de zesvoudig Olympisch fietskampioen. Hierbij is de wielrenner geholpen door dr. Alastair Darwood, een biomedisch specialist die tijdens de pandemie samenwerkte met Red Bull AT om een beademingsapparaat voor Covid-patiënten te ontwikkelen. Het eindproduct van het fietsproject hierboven heet de Skarper.

Hoe werkt het kistje?

De eerste keer dat je de Skarper gebruikt, moet je wat meer moeite doen. Je moet de remschijf áchter vervangen met een bijgeleverd exemplaar. Daarna is het een kwestie van de unit op de remschijf klikken en je hebt een elektrische fiets. Parkeer je je tweewieler, dan neem je de volledige aandrijfunit mee naar binnen en wordt de motor of de batterij dus niet gejat. De schijfrem laat je natuurlijk zitten.

Wanneer je de elektromotor niet gebruikt, werkt de rem wel nog zoals normaal. Net als bij andere e-bikes geeft het motortje een boost wanneer je begint met trappen. De hoeveelheid boost wordt geregeld door een sensor die op de trapper zit. Een hellingmeter geeft ook nog eens een seintje aan de motor wanneer je bergop wat extra hulp nodig hebt.

Er zit een 240-Wh batterij in en een 250 watt elektromotor. De geclaimde actieradius is 60 kilometer en opladen moet in tweeënhalf uur kunnen. Red Bull Advanced Technologies werkte hieraan mee om te zorgen dat het systeem sterk, betrouwbaar en efficiënt is. Een Skarper kost 1.500 euro en je kunt nu een pre-order plaatsen.

Reacties

  • Erik heeft op 17 januari 2024 geschreven:

    Leuk idee, maar voor dat geld heb je ook een gewone elektrische fiets. Dus waarom zou je hier je fiets mee om willen bouwen, die buiten de €1500,- sowieso al geld heeft gekost. Bovendien past het apparaat niet op alle fietsen, want niet elke fiets heeft een schijfrem. Jammer geld zou ik zeggen.

    Reageer
  • Mr.m heeft op 17 januari 2024 geschreven:

    Sparta deed dat met een benzine motortje… De spartamet. Red bull aapt het idee van wielnaaf motor van sparta en sachs na. Zou die bedenker niet stiekem een spartamet hebben?

    Reageer
  • Landrover heeft op 16 januari 2024 geschreven:

    Alles op stroom is niet goed en brandgevaarlijk en een echte ramp.
    Rij maar eens door Flevoland dan zie je hoeveel vervuilende Vogel moordende wind molens er neer gezet zijn.
    Ze komen nu al stroom te kort.
    Een verbod zou er moeten komen op onnodige stroom gebruikers zoals ook de belachelijke stroom auto’s.
    Nu wil Rutte alweer 25 miljarden uitgeven. uitbreiden van het stroom net en de bela

    • de Nuijs heeft op 18 januari 2024 geschreven:

      Lekker hè, gewoon even onzinnig lopen wauwelen hier.
      Vanmorgen wakker geworden met je kop in ‘t zand?

      Reageer
    Reageer
  • Floris heeft op 16 januari 2024 geschreven:

    Ja en dan 1500 euro daarvoor neertellen en elke keer meesjouwen overal naar toe… Vreemd dat dit enige kans van slagen wordt toegedicht… op enkele uitzonderingsgevallen na zijn er betere keuzes te maken lijkt me zo.

    Reageer
  • Tireur heeft op 16 januari 2024 geschreven:

    Dus je moet een fiets hebben met een schijfrem, en die moet je ook kunnen vervangen. En ruimte om het kistje precies op de goede plek te monteren. Hoe de aandrijving dan wel werkt wordt niet verteld.
    Eerst zien, dan geloven…

    • Dave heeft op 16 januari 2024 geschreven:

      Het werkt met een remschijf die in het midden een soort trommel heeft. In die trommel zit een tandrad, en de module die je er op zet valt in het tandrad met een tandwiel, die dus weer de remschijf (die natuurlijk aan het wiel vast zit) dan weer aandrijft.
      Als je even zoekt op ‘Skarper’ en ‘Working’ dan wordt het sneller duidelijk dan ik hier kan vertellen.
      Deze manier van ombouwen is niet persé uniek, wat wel nieuw lijkt is het modulaire systeem met de compleet afneembare unit.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear