Volgens Quest staart de Nederlandse automobilist gemiddeld 35 uur van zijn of haar leven naar een rood stoplicht. Of ze staren op hun telefoon terwijl ze voor het stoplicht staan, kan ook. Als fietser is het al helemaal verleidelijk (en vaak iets te makkelijk) om eventjes door rood te piepen. Om ervoor te zorgen dat fietsers niet toegeven aan verleiding, is nu de ‘gestopt-voor-rood-teller’ uitgevonden.

De uitvinding stond drie maanden in Amsterdam bij een stoplicht voor fietsers. Op het bord kun je aflezen hoeveel fietsers voor rood zijn gestopt. Het bord maakt gebruik van dezelfde overtuigingstechniek die sites als Booking ook gebruiken: ‘al tien mensen boekten deze kamer in de afgelopen vijf minuten’. Dit werkt dus niet alleen op het internet, maar ook in het echt.

Het bord helpt fietsers stoppen voor rood

Fietsers kunnen op een knop bij het verkeerslicht drukken om aan te geven dat ze gestopt zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal fietsers dat stopt bij het rode licht met 20 procent stijgt wanneer het bord er staat. Daarnaast zouden fietsers 2,7 keer zo vaak stoppen bij het bord dan bij stoplichten zonder teller, volgens Verkeersnet.nl.

‘Het lijkt erop dat significant meer fietsers na drie maanden echt nieuw gedrag hebben aangenomen’, zegt de projectleider van gedragsbureau ANDC. Ook nadat het bord is weggehaald, blijkt de kans twee keer zo groot te zijn dat mensen stoppen. De vraag is: wat als grapjassen de knop tien keer indrukken. En wat als mensen wel stoppen, maar niet op de knop drukken?

We leggen deze vragen voor aan het andere onderzoeksbureau dat meewerkte, Dijksterhuis & van Baaren. Zij zeggen dat ze hier niet voor kunnen zorgen: ‘Dat is ook niet erg, want het heeft geen effect op het werkende mechanisme van deze interventie.’ Hoe dan ook, de gemeente Amsterdam is blij met het resultaat. Zo blij dat ze de pilot doorzetten in februari met drie andere plaatsen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)