Kijk, dat is opvallend. Er is bijna net zoveel verkeersdruk als vóór de pandemie, maar minder files. Je zou bijna denken dat Nederlanders meer zijn gaan anticiperen, minder op hun telefoons zitten en gewoon beter zijn gaan rijden. Maar dat is natuurlijk onzin. Nee, de oorzaak is dat mensen blijkbaar andere tijden kiezen om de weg op te gaan.

Dit blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Blijkbaar is de verkeersdrukte 1 procent lager dan in 2019. Een verwaarloosbaar verschil, dus. Maar toch stond er vorig jaar 20 procent minder file dan in 2019. Volgens het onderzoek gaan mensen meer buiten de spits om de weg op.

Minder files in Nederland, wel 4 miljoen ritten extra

In 2022 is het aantal autoritten van en naar het werk met zo’n vier miljoen per week gestegen. Het onderzoek wijst uit dat de auto voor veel mensen het favoriete vervoersmiddel is. ‘Een belangrijke reden die mensen daarvoor opvoeren is dat ze geen gebruik willen of kunnen maken van alternatieven, zoals de fiets of het openbaar vervoer’, zegt het onderzoek.

Thuiswerken is deels blijven hangen. We blijven niet zo vaak meer thuis als in 2021, maar nog wel meer dan vóór corona. Gemiddeld werkten Nederlanders 1,1 dag per week thuis. Dat is toch wel een stuk minder dan we met z’n alle waarschijnlijk dachten tijdens de pandemie, toen bewezen werd dat het eigenlijk best wel thuis kon. Blijkbaar is de koffie op de zaak toch lekkerder.

Toch wel meer gefietst

Het aantal ritten op de fiets naar het werk is vorig jaar met ruim 2 miljoen per werkweek gestegen. Nederlanders pakken de fiets voor het gemak en voor de gezondheid. Vier op de tien ritten tot 7,5 kilometer wordt inmiddels met de fiets afgelegd, en dat is meer dan in vorige jaren.

Het gebruik van de fietst steeg in 2022 met 17 procent. De auto werd 14 procent meer gepakt dan het jaar ervoor en het OV zelfs 30 procent meer. Die laatste is logisch, want tijdens de pandemie was het idee van een krappe ruimte met hoestende mensen niet zo heel aantrekkelijk.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie