Dit zijn de krachtigste straatlegale Mini’s ooit gebouwd: de Mini Clubman JCW en de Countryman JCW. Beide John Cooper Works (Worksen? Workses?) halen 306 pk en 450 Nm uit een 2,0-liter viercilinder turbomotor en hebben altijd vierwielaandrijving.

Wat maakt de Mini Clubman JCW zo bijzonder?

Eindelijk geeft Mini de auto’s het vermogen dat ze verdienen. De vorige Mini Clubman JCW en Countryman JCW waren volwassen producten met een uitstekende afwerking, maar ze gaven gewoon een slap handje. Voornamelijk het gewicht deed ze de das om – 230 pk was simpelweg niet genoeg. Een probleem waar de nieuwelingen geen last van hebben.
Het vermogen gaat via een achttrapsautomaat naar alle wielen. Om ervoor te zorgen dat je niet direct de berm in stuitert, monteert Mini een mechanisch sperdifferentieel voorop dat tot 39 procent spert. De carrosserie en de motorophanging werden allemaal verstevigd. En uiteraard staan de Mini Clubman JCW en Countryman JCW op een speciaal sportonderstel.

Mini Clubman JCW en Countryman JCW: De specificaties

De Mini Clubman JCW sprint in 4,9 seconden naar de 100 km/u. Dat is 1,4 seconden sneller dan zijn voorganger. In het geval van de Countryman JCW verbetert de tijd met 1,5 seconden naar 5,1 seconden. Beide auto’s stoppen met accelereren bij de 250 km/u.

Wat zijn de alternatieven voor de Mini Clubman JCW?

Stationwagen-versies van C-segmenters met vreemde achterdeuren, die zijn er niet zoveel. Maar een Volkswagen Golf R komt redelijk in de buurt als je kunt leven met een normale achterklep. De VW T-Roc R of een Cupra Ateca zou dan de concurrent zijn voor de Countryman JCW.

Mini Clubman JCW: de prijs

De prijs van de twee snelle rakkers is nog niet bekend. In Engeland kosten ze rond de 35.000 pond en daarmee zijn ze 3.000 pond goedkoper dan een Golf R. Door de BPM en BTW is het helaas onmogelijk te zeggen wat ze in Nederland kosten. Bij de vorige JCW’s schommelden de prijzen rond de 50.000 euro.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)