Eh… We weten dat we altijd bij hoog en laag beweren dat een Mini een Mini moet blijven, klein en propperig en zo, en dat alle pogingen die het merk doet tot het maken van anderssoortige modellen onzin zijn. Mogen we dat iets nuanceren? Deze Mini Superleggera Vision Concept, die mag wél van ons. Heel graag zelfs.

Als aandachtstrekker voor de sjieke Villa d'Este klassiekershow verzonnen Mini en de Italiaanse carrosseriebouwer Touring Superleggera deze goddelijke creatie. De Superleggera Vision zou zich uitstekend lenen voor een vlotte benzinemotor en een handbakje, maar het is 2014, dus we moeten iets verder denken. Inderdaad: het is een elektromotor die zachtjes zoemt onder de zwoele carrosserie. Wat voor één het precies is, zegt Mini niet, maar we gokken dat ze de techniek uit de Mini E overnamen. In dat geval hebben we het over 0 tot 100 in zo'n 8 seconden, een top van iets meer dan 150 km/u en een reikwijdte van ruim 190 kilometer per lading.

De handgeklopte carrosserie bestaat uit grote aluminium platen om het aantal naden te minimaliseren. Adembenemende details als de vin achterop en de achterlichten, die verwijzen naar de Britse vlag, zorgen dat je geen actieradiusangst meer hoeft hebben: strand je ergens met lege accu's, dan kun je tenminste schaamteloos naar je kunststukje van een auto gaan zitten staren tot iemand je komt helpen.

In het interieur heerst simpliciteit, met veel aluminium en ontblote delen van het lichte buizenstelsel waarop de auto gebouwd is. Weinig poespas ontsiert het dashboard: alleen een touchscreen, een analoge klok en een bedieningselement voor een onboard camera zitten binnen handbereik, en achter het stuur prijkt een enkele teller. Bruin is de enige juiste kleur voor het leer dat het interieur siert, hoewel de kuipstoeltjes zelf zwart zijn.

Zoals meestal bij dit soort beeldschone concepten zijn ze niet levensvatbaar. Maar Mini, mochten jullie het nou toch niet kunnen laten om jullie modellengamma te blijven uitbreiden…

Reacties

Meer van TopGear