Een losse W16-motor van Bugatti, daar is heel gemakkelijk aan te komen. Gewoon even een Chiron of Veyron kopen en de motor eruit takelen. Een W16 zonder bijpassende auto, dat wordt een heel stuk lastiger. Voor dik 10.000 euro heb je een schaalmodel van de zestiencilinder en voor nog iets meer heb je een niet-functionerende replica, die je als bijzettafel kunt gebruiken. Ben je niet zo merkgeil en maakt het je niet uit welk logootje op de motor staat, als het maar een W16 is? Check dit dan even.

In Australië is MKAL Automotive druk bezig om twee Chevrolet V8-motoren (LS7’s, voor de liefhebber) aan elkaar te maken om een eigen 14,0-liter W16-motor te creëren. Of het de efficiëntste manier is om een lekker vermogen op te wekken, dat durven we te betwijfelen, maar iets zegt ons dat dat niet het doel is van de exercitie. De MKAL W16 ziet er in ieder geval bijzonder imposant uit. Net als het ingewikkelde uitlaatsysteem, dat zowel aan de boven- als de onderkant uitlaatgassen afvoert.

Omdat het van oorsprong twee V8-motoren zijn, behoudt de motor van MKAL twee krukassen. Deze leiden een extra soort versnellingsbakje in, dat het vermogen van de twee assen combineert en doorvoert aan de sequentiële versnellingsbak. Twee jaar geleden werd het vermogen geschat op zo’n 1.400 pk, maar hoeveel de motor uiteindelijk gaat produceren, is nog niet bekend. ‘Voor nu is het nog een dummy voor in een showmodel’, zegt MKAL tegen TopGear.

Kun je de MKAL W16 los kopen?

De bouw van de W16 is begonnen voor de volgende generatie van supercars van het merk Giocattolo. Dit Australische merk heeft eerder kort bestaan van 1986 tot en met 1989. Ze bouwden Alfa Romeo Sprintjes om tot auto’s met een middenmotor. Latere prototypes gebruiken de V8 van Holden. Er werden slechts vijftien auto’s gebouwd, waarvan er nog een paar bestaan (als je goed kijkt, zie je er eentje staan in de achtergrond op de foto’s). Over de toekomst van Giocattolo en of de W16 straks ook los te krijgen is, kan MKAL nog niets zeggen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)