Lekker een stukje te hard rijden – vroeger vonden we dat af en toe best lachen. Even doorhalen op een lege A1 of op een rustig weggetje waar je niemand tot last was. Maar nu zijn we oud en wijs (en moegestreden van alle trajectcontroles en flitsbusjes in de struiken). En dus maakt het bericht dat het Openbaar Ministerie 50 mobiele flitspalen heeft aangeschaft bij ons niet veel meer los dan ‘ach, natuurlijk’.

Het OM geeft aan dat ze al een succesvolle proef draaiden met de mobiele flitspalen. Ze willen ze gaan inzetten om hun doel van nul verkeersdoden in 2030 te helpen behalen. Het idee is dat de verplaatsbare palen zichtbaar worden opgesteld zodat mensen actief hun snelheid in het oog houden. Ze zullen volgens het OM ‘een aantal weken tot maanden’ op één locatie blijven staan. Zo moeten ze het gat opvullen tussen de vaste flitspalen die jaren niet worden verplaatst en de traditionele mobiele controles van een paar uur.

Eerst 50 mobiele flitspalen, later meer

‘Door een flitspaal regelmatig te verplaatsen, kan op meerdere locaties de verkeersveiligheid verbeterd worden. Bestuurders worden zich meer bewust van hun snelheid en passen hun verkeersgedrag aan’, aldus het OM. Goed, de palen zouden dus komen te staan op plekken waar ze ook echt bijdragen aan de veiligheid, en niet op plekken waar het makkelijk scoren is. Houden we jullie aan, OM.

In eerste instantie worden er 50 mobiele flitspalen aangekocht. De bedoeling is om dit aantal later verder uit te breiden. In 2022 zullen er alvast twaalf in actie komen op plekken door het hele land.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)